Home Актуелно Хроника Нулта толеранција за било који облик насиља
Нулта толеранција за било који облик насиља ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:13

У Оџацима одржана трибина „Заједно против насиља над женама“. Скупштина Војводине пружа пуну подршку локалним самоуправама у формирању одборничке мреже - Нови Закон о спречавању насиља пребацио обавезу са жртава на институције

Организацијом трибине под називом „Заједно против насиља над женама“ у Оџацима, Женска парламентрана мрежа и Одбор за равноправност полова наставили су континурано да раде на успостављању и оснаживању сарадње међу механизмима родне равноправности у локалним самоуправама, а у циљу што ефикасније заједничке борбе против насиља над женама и другим облицима родно заснованог насиља.
С тим у вези, чланице Женске парламентарне мреже и ресорног скупштинског Одбора, у четвртак, 7. децембра, са трибине у Оџацима упутиле су апел локалним Скупштинама да формирају женске одборничке мреже, пружајући домаћину трибине у томе своју пуну подршку.
Трибина у Оџацима била је последња и најпосећенија у низу јавних трибина које су у оквиру обележавања Међународне кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“, организовале Женска парламентарна мрежа и Одбор за равноправност полова Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, у сарадњи са локалним самоуправама у Војводини.


Поздрављајући скуп, председница општине Оџаци Латинка Васиљковић указала је на важност теме насиља над женама о којој се, по њеним речима, не треба говорити само један дан у години.
-О насиљу било које врсте мора се говорити 365 дана у години - истакла је Васиљковић, додавши да насиље над женама излази из оквира приватног живота и постаје јавна ствар.
-Сваки наредни скуп и округли сто који се буде организовао на ову тему имаће моју, подршку локалне самоуправе и Скупштине општине. Насиље над женама је велики проблем и због тога сваког дана у години морамо радити на едукацији друштва и промовисању да је било какво насиље над женама недопустиво - истакла је Васиковић заложивши се за нулту толеранцију насиља над женама.
Истакавши да су трибине које су одржане у склопу кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“ биле добра прилика да покрајински механизми родне равноправности, заједно са локалним самоуправама, у синхронизованом раду дођу до још бољих резултата. Координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова је рекла да скупштински органи спроводе државну политику која каже да је насиље над женама кривично дело.
-Жене и мушкарце који доживљавају било који вид насиља треба константно охрабривати да о томе јавно проговоре, јер једино неуморним заједничким радом и подршком друштва, институција, медија и других актера можемо остварити значајније резултате - рекла је Ана Томанова Маканова.
-За последњих десет година, око 300 жена је изгубило живот у породичном насиљу и то нам мора бити водич у напорима да заштитимо сваки живот.
Женска парламентарна мрежа и Одбор су изашли на терен, како би још снажније пружили подршку локалним самоуправама у циљу заједничког и ефикасног деловања на спречавању насиља - истакла је Томанова Маканова.
Чланица Мреже Светлана Бабић је истакла да Женска парламентарна мрежа на трибинама указује на важност заједничког рада и изналажења могућности за спречавање и сузбијање насиља.
-Радом на мултисекторском присутупу стварамо суштинско заједништво које нам може дати још ефикасније резултате. Сви смо овде данас са задатком да негујемо интерсекторску сарадњу, јер једино тако можемо имати добре ефекте - истакла је Бабић и додала да се посебна пажња мора посветити породичним односима, које треба ставити у фокус друштевних тема са нагласком нулте толеранције на било који облик насиља.
Чланица Мреже Ленка Ердељ говорила је о програмским начелима Женске парлемантарне мреже са акцентом на све оне теме којима се друштво не бави довољно, а то је пре свега зид ћутања о постојању насиља.
Обраћајући се присутнима, чланица Мреже Миа Страјин је нагласила да механизми за равноправност полова Скупштине АП Војводине пружају пуну подршку локалним самоуправама у формирању одборничких мрежа са циљем лакшег присутупа и координације у сузбијању насиља и подршке жртвама насиља. Она је апеловала на све жене које трпе неки вид насиља да се охрабре и насиље пријаве уколико постоји, јер једино тако могу заштитити и себе и своју децу.
-Када је реч о ефектима новог Закона о спречавању насиља у породици, он је дао добре резултате, јер је пребацио обавезу са жртава на институције и пружио је нове механизме којима може да се обезбеди адекватнија помоћ и заштита жртвама. Акценат треба ставити на свеобухватан приступ сваком појединачном случају пријављеног насиља, јер је то од кључног значаја у спречавању и решавању проблема како би се јасно сагледала ситуација, направио добар план и спречиле последице - истакла је Миа Страјин.
Поручивши да је сала испуњена до последњег места најбољи показатељ да се у општини Оџаци придаје велики значај насиљу над женама, потпредседница Скупштине АП Војводине и Покрајинска посланица Снежана Седлар је рекла:
-Ово је прилика да нас чује велики број жена. Подсетићу вас да је ове године убијено 26 жена у Србији и те жене данас не могу да нас чују. Искрено се надам да ћемо данас у конструктивној дискусији имати и неке од одговора на овако тешке теме и да ћемо моћи да обезбедимо женама да буду више заштићене, што и вама свима желим, а не сумњам да ће Општина Оџаци у томе бити успешна - казала је Снежана Седлар.
Подсетивши присутне да су од 2000. године у општини Оџаци четири жене обављале функцију, председнице општине Седлар је рекла да је иницијатива за формирањем женске одборничке мреже у Скупштини општине Оџаци додатни императив да се настави добра пракса.  
На трибини у Оџацима говориле су и руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе Снежана Грујичић, командир Полицијске станице Милан Зец,  директорица Центра за социјални рад Гордана Лукић и заменица председника Скупштине општине Александра Ћирић, која је нагласила да ће локална самоуправа у Оџацима у континуитету радити на што ближој сарадњи свих локалних органа, институција и организација у ланцу превенције и спречавања насиља.
На крају трибине која је одржана у препуној сали Скупштине општине, учеснице и учесници подржали су закључке Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине, који за циљ имају стварање услова ефикаснијег деловања у борби против насиља, ослањајући се на мултисекторску сарадњу у борби против насиља над женама.
У.М.

 

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:22
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.