Home Актуелно Хроника Максималан број запослених 169
Максималан број запослених 169 ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 15 децембар 2017 08:23

У Дому здравља у Оџацима у току систематизација радних места. Од десет неуговорених радника само један из медицинске струке - До 1. новембра 23 милиона од око 50 милиона  динара које је локална самоуправа из буџета за текућу годину определила за Дом здравља отишла на репрограм дугова

Суштина систематизације радних места у Дому здравља за 2017/18. годину, по речима директора оџачке здравствене установе Стеве Панића, је свођење запослених на онај број чији рад ће се финансирати из републичког фонда.
Панић за „Наше новине“ напомиње да не постоје објективна средства да се финансирају запослени преко тог броја.
-Према пројекцији ресорног министарства, а сходно тренутном броју становника у општини Оџаци, максималан број запослених у Дому здравља је 169, сви запослени преко тог броја морали би се финансирати од средстава које Дом здравља добија од локалне самоуправе -истиче Панић.
-Ако се не реши суштина проблема, а суштина проблема су ,између оталог и неуговорени радници, који се не финасирају из републичког фонда, стално ћемо се вртети у круг. Локална самоуправа издваја огромна средства за текућу годину, око 50 милиона динара, за нормално функционисање Дома здраваља, међутим, готово пола тих средстава одлази на репрограм наслеђених дугова, а немали део и на плате неуговорених радника - истиче Панић и додаје да је до 1. новембра текуће године на отплату заосталих потраживања отишло око 23 милиона динара.


Панић подсећа да је тренутно 12 лекара из Дома здравља на специјализацији о трошку локалне самоуправе.
Локална самоуправа, осим за плате неуговореним радницима, издваја средства и за оне лекаре које је Дом здравља ангажовао како би се попунила празнина настала због одласка 12 лекара из наше установе на специјализацију – истиче Панић и додаје да је, упркос проблемима, здравствена заштита у општини Оџаци на високом нивоу.
-Највише заслуга за то припада локалној самоуправи која последњих година издваја велика средства за здравство. По издвајањима за здравство општина Оџаци је на врху листе локалних самоуправа у Србији - каже Панић и додаје да у најскорије време очекује да се реши статус апотека по насељеним местима.
-Даље функционисање апотека у склопу Дома здраваља сходно закону неће бити могуће, па очекујем да се њихов даљи сатус пође решавати по моделу из других општина. Обавеза оних који буду заинтересовани да их закупе на дужи низ година је да се баве истом делатношћу и да задрже запослене. Мишљења сам да је то најбоље решење за Дом здравља, пошто највећи део нагомиланих дуговања имамо према фармацеутским кућама - каже Панић.
Сумирајући годину на измаку, саговорник „Наших новина“ каже да је задовољан оним што је урађено у Дому здравља.
-Упркос чињеници да је и ова година протекла у решавању нагомиланих дуговања, успели смо, захваљујући оснивачу локалној самоуправи, да обновимо возни парк са два нова санитета. Купљен је и нови ултразвучни апарат, а ускоро, након спроведене јавне набавке, стари рендген апарат заменићемо новим дигиталним, за шта смо средства добили из ресорног Покрајинског секретаријата - каже Панић и додаје да је једна од значајнијих инвестиција у 2017. години реконструкција зграде у којој је смештен дечији диспанзер и гинекологија.
По речима Панића, реконструкција поменуте зграде требало би да се оконча до почетка фебруара 2018. године, након чега би се поменута одељења поново вратила на исту адресу.
Од новина које су се десиле у текућој години, Панић истиче и отварање амбуланте у „Магни“, прегледе ловаца и других власника ватреног оружја у Дому здраваља.

Надлежност над здравственим установама преузима Покрајина

Најављено преузимање надлежности над здравственим установама ,које би требало да преузме ресорни Покрајински секретар нјвероватније ће се десити почетком наредне године.Да Покрајина преузима ингеренције над здравством директорима здравствених установа са територије АП Војводине саопштио је на прошлонедељном састанку ресорни покрајински секретар.
Истакавши да је преузимање надлежности од стране Покрајине у инетресу здравствених установа из мањих локалних заједница директор Дома здравља Стева Панић каже да на сатанку није било говора о дуговањима здравствених установа.
-Интегрисањем здравства у један већи систем локалне самоуправе губе надлежност над здравственим установама.Иако није било речи о дуговањима моја претпоставка је да ће она остати на терету локалних самоуправа пошто су настала у периоду док су здравствене установе биле под њиховом ингеренцијом –истакао је Панић.


Ратковачка задруга донирала две столице

Једна од новина у Дому здравља у Оџацима су и четири столице за вађење крви, лежај у служби хитне помоћи и микроскоп.Набавку две столице донирало је Пољопривредно предузеће „Ратково“,а друге две ,лежај и микроскоп купљени су од средствава која су прикупљена у склопу акције коју је покренуо доктор Арсић.
-Захвалио сам се лично директору ПП ,,Ратково“ Жељку Живаљићу на донацији, а овим путем захваљујем се привредницима који су помогли акцију др Арсића, .Добро је што у општини Оџаци постоје људи који су спремни да помогну унапређење нивоа здравствене заштите-рекао је Панић.

Последње ажурирано петак, 15 децембар 2017 08:34
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.