Home Актуелно Друштво Потпуни ефекти оног што је рађено биће видљивији у 2018. години
Потпуни ефекти оног што је рађено биће видљивији у 2018. години ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 29 децембар 2017 08:54

Латинка Васиљковић, председница општине ОџациНовогодишњи интeрвју са Латинком Васиљковић,председницом општине Оџаци. У току 2017 године општини Оџаци од виших инстанци власти одобрено је 235 милиона динара-2018 године општина Оџаци, биће велико градилиште-Средства обезбеђена,уговори склопљени, почетком пролећа почеће завршни радови на комплетном опремању радне зоне

Интезиван рад на свим пољима, брзо и ефикасно решавања проблема, по речима Латинке Васиљковић,председнице општине Оџаци, показатељ су одлучности коалиције на власти чији је стожер Општински одбор Српске напредне странке, да општини Оџаци поврати примат просперитетне средине.
У интервјуу за „Наше Новине“Васиљковић каже да су многи проблеми који су годинама „гурани под тепих“решени,неки су у фази решавања,а крајњи циљ ,по њеним речима је, да општина Оџаци буде средина у којој горући проблеми неће бити инфраструктурне природе.
Васиљковић поручује да је задовољна оним што је локална самоуправа урадила у 2017 години, али да ће потпуни ефекти бити видљивији у 2018 години.
У 2017 години реализовано је низ капиталних пројекта међутим,неки који су започети у текућој години реализоваће се у 2018 години.Кад се то деси грађани ће имати комплетнији увид у активности које су планиране буџетом за 2017 годину, каже за „Наше Новине“Васиљковић и најављује да ће општина Оџаци и у 2018 години бити велико градилиште.
-У 2018 години наставићемо да решавамо горуће проблеме у општини.Интезивно радимо на изради пројектно-техничке документације са којом ћемо аплицирати за доделу средстава код виших органа власти.Паралелно са израдом нових пројекта активно радимо и на доради постојеће пројектно-техничке документације ,која постоји, али није реализована.У току 2017 године конкурисали смо на готово свим конкурсима који су расписивани на републичком и покрајинском нивоу и са том праксом наставићемо и у наредном периоду  истакла је Васиљковић.


Да ли су виши органи власти имали „слуха“ за пројектно-техничку документацију из општине Оџаци?
То се најбоље види из висине средстава која су локалној самоуправи одобрена. У општину се на основу пројектно –техничке документације у 2017 години слило око 235 милиона динара.Верујем да ће тај износ бити већи у 2018 години.Политика републичке и Покрајинске владе је равномеран развој свих локалних заједница.Оне општине које имају квалитетну пројектно-техничку документацију и минимум средстава за њено суфинансирање у предности су да им се средствана по том основу одобре.

Реконструкцију моста на каналу Дунав –Тиса –Дунав и пута Бачки Грачац- Крушчић финасирани су средствима из буџета општине.
Из буџета је финансирана и изградња прилазног пута и пешачке стазе према“Магни“,електрификација радне зоне...Свесни тога да није реално да виши органи власти подрже сваку инвестицију коју планирамо у буџету, опредељујемо средства за решавање оних проблема који су ургентни.Мост на каналу Дунав-Тиса-Дунав и пут Бачки Грачац –Крушчић су требали да буду реконструисани пре него је актуелна коалиција на власти преузела руковођење општином међутим, то се није десило.Свесни размере проблема у буџету смо определили средства за њихово решавање и данас су ове деонице безбедне за саобраћај.

У 2017 години улагано је у даље опремање радне зоне.Шта још недостаје да она буде у потпуности инфраструктурно опремљена?
До потпуне инфраструктурне опремљености индустријске зоне остало је да се изгради фекална и атмосфреска канализација.Средства за реализацију ових инвестиција су опредељена ,уговори са извођачима су потписани, међутим, због прибављања сагласности и осталих законских процедура реализација је предвиђена за пролеће следеће године.

Има ли потенцијалних инвеститора заинтересованих за отварање производних погона у радној зони?
На ту тему вођено је неколико разговора и очекујемо њихов исход.Док се то не деси, на нама у локалној самоуправи је да интезивирамо промоцију радне зоне и потенцијала општине.Оно што је у ингеренцији локалне самоуправе је стварање услова који ће бити примамљивији потенцијалним инвеститорима од оних које нуде друге средине.То чинимо,између осталог и улагањима у инфраструктурно опремање радне зоне ,а дали  ће то бити довољно показаће време.

Општина Оџаци по висини зарада прва је у Западнобачком управном округу.
Радује чињеница да смо након дугог низа година преузели примат по висини примања од Апатина.Показатељ да општина Оџаци полако али сигурно улази у круг просперитетнијих средина је и број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање, који је најмањи у округу.Убеђена сам да ће се тај тренд наставити и наредних година.

Један од наслеђених проблема који локална смоуправа покушава да реши су и нагомилана дуговања Дома здравља.
Од како је актуелна коалиција на власти  преузела руковођење општином за нормално функционисање Дома здравља издвојена су огромна средства.Нећемо одустати од  те праксе ни у 2018 години, пошто нам је циљ да грађани општине имају квалитетну здравствену заштиту.Нови моменат је да од у наредној години здравствене установе прелазе у надлежност Покрајине .Кад се то деси решиће се многе недоумице,па и она чија је обавеза да санира дуговања здравствених установа.Оно што је извесно у 2018 години апотеке које раде у склопу Дома здравља ће бити издате у закуп.Следићемо пример Апатина и Сомбора у којима се то већ десило.Апотеке ће бити издате у закуп заинтересованом купцу уз услов да радници који раде у њима задрже своја радна места.

Прошле недеље потписали сте уговоре о стипендирању студената дефицитарних струка.
Слажем са са онима који кажу да је улагање у образовање ,улагање у будућност.Због тога у локалној самоуправи велику пажњу поклањамо раду васпитно-образовних установа .Осим стипендија за студенте дефицитарних струка награђујемо најбоље ученике и студенте,суфинансирамо превоз студената,а већ неколико година функционише бесплатан превоз за ученике.У 2017 години средствима из буџета опремљен је кабинет мехатронике у Техничкој школи,један од најсавремијих у Србији.Излазилисмо сусрет и захтевима  осталих  образовних установа са наше територије и то ћемо радити и у нередној години.
Погодност бесплатног превоза користе и они ученици који се школују у другим срединама упркос чињеници да такви образовни профили постоје у Оџацима.
Један од мотива улагања у образовне установе је стварање таквих услова, због којих ће се млади људи школовати у нашој средини.Разумем оне ученике који одлазе у друге средине да би се школовали у образовним установама којих нема у Оџацима, међутим нејасан ми је мотив оних који путују у Сомбор да би тамо похађали гмназију или Техничку школу.У локалној самоуправи свесни смо овог проблема и о њему ћемо заузети став пре уписа у наредну школску годину.

Како решити проблем одласка младих људи?
То је проблем са којим се суочавају све мале локалне заједнице и нерално је обећати да ће се он решити.Склонија сам да кажем да локална самоуправа предузима кораке да се тај тренд ублажи.Стипендирање студената дефицитарних струка,увођење дуалног образовања у Техничкој школи и сличне мере, могу донети жељене резултате.Ускоро ће са радом у Спортско пословном центру кренути канцеларија за младе од које очекујем да буде активна по овом питању.

Одржали сте обећање да ћете обићи сва насељена места у општини како би се на терену упознали са њиховим реалним потребама.
Ступајући на дужност председнице општине рекла сам да ће локална самоуправа подједнако улагати у свако насељено место у општини.Иза тих речи стојим и данас.Приликом обиласка месних заједница идентификовали смо кључне проблеме у свакој месној заједници.Неке смо већ решили ,а неки су уврштени у буџет и решавће се у наредном периоду.Од надлежних у месним заједницама очекујем да предлажу решавање  проблема које су приоритени и да нам доставе пројектно-техничку документацију коју поседују,а није реализована.

У 2017 изнова су актуелизовани проблеми дивљих депонија ,сточних гробаља,паса луталица.Шта у локалној самоуправи планирате да урадите да се ови проблеми реше?
Уколико се настави досадашња пракса одлагања смећа и угинулих животиња на местима која за ту нису предвиђена, све што планирамо неће дати резултате.Другог дана након што су санирана сточна гробља у Бачком Брестовцу и Раткову несавесни појединац је на месту које за то није предвиђено избацио леш угинуле краве.Заслугом несавесних грађана надомак гробља у Бачком Грачацу донедавно се налазила дивља депонија.Она је санирана.Сав отпад превежен је на депонију у Оџацима и све даље што ће се дешавати на том простору зависиће од грађана.Са проблемима дивљих депонија и сточних гробаља суочавају се и друге локалне заједнице у Србији.У неким од њих прибегли су драстичном кажњавању несавесних појединаца.
Проблем паса луталица попримио је забрињавајуће размере.Вишемилионска средства која из буџета издвајамо на име правих и лажних угризза, звоно су на узбуну.Додатну пометњу у ову проблематику са којом се боре и друге општине и градови су приче о постојању кућа које склапају уговоре о хватању напуштених животиња и њиховом смештају у азиле,а те исте напуштене животиње одвозе на територију општина са којим немају уговоре.Спремни смо да размотримо све опције које воде ка ублажавању овог за нашу општину великог проблема.

 

У четвтрак,28 децембра на Скупштини општине расправљало се о предлогу буџета за 2018 годину.
О буџету општине говорићу након његовог усвајања у Скупштини.У овом моменту могу вам рећи,разговор са Ваиљковић вођен је пре усвајања буџета, да су планирани приходи и примања за 2018 годину 1.174.582.048 динара.Буџет је реалан и у њему је садржана и развојна и социјална компонента.Акценат је стављен на инфраструктурно опремање свих насељених места у општини, у комбинацији са истим нивоом социјалне заштите.

Ваша порука грађанима општине Оџаци?
У наступајућој години ,грађанима општине Оџаци желим личну и породичну срећу.Оно што им могу обећати у своје лично и у име мојих сарадника из локалне самоуправе је да ћемо и 2018 години истрајати у мисији да општина Оџаци буде просперитена средина, из које људи неће одлазити.

Последње ажурирано петак, 29 децембар 2017 08:58
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.