Home Актуелно Друштво „Диригујем“ добро укомпонованим оркестром
„Диригујем“ добро укомпонованим оркестром ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 25 јануар 2018 20:07

Интервју: Горан Ђаковић,председник Скупштине општине Оџаци. Уколико одборници из редова опозиције изнесу ваљане разлоге, спреман сам да разговарам о могућим изменама  Пословника о раду Скупштине - Опозиција постоји док се залаже за интересе грађана - Сваку тачку која се нађе на заседању Скупштине због грађана образложи предлагач или овлашћени представник предлагача

-Прижељкивао сам да рад Скупштине у 2017. години буде динамичнији, да опозиција указује на евантуалне пропусте коалиције на власти, да критикују оно што је, по њима, у раду актуелне већине, подложно критици. Очекивао сам промену курса опозиције у односу на период пре ванредних локалних избора одржаних у априлу месецу, у парламентарном раду, међутим, све је остало по старом. Истини за вољу, рад Скупштине у 2017. години био је је динамичнији, али деловање опозиционих одборника свело се на честа излажења за говорницу, а све у намери стицања јефтиних политичких поена - рекао је Горан Ђаковић, председник Скупштине општине Оџаци, поручивши у интервјуу за „Наше новине“ да је и у 2017. години функцију председника највишег законодавног тела обављао у складу са Пословником о раду.

Пословник о раду Скупштине није по вољи одборницима из редова опозиције. На једној од прошлогодишњих седница Скупштине покренуто је питање евентуалних промена појединих одредби пословника.
-Кад је реч о евентуалним променама појединих одредби Пословника о раду, до сада нисам добио ни један званичан предлог, ни писмени, ни усмени од стране одборника опозиције за тако нешто. Уколико одборници, који мисле да Пословник треба мењати, то поткрепе ваљаним разлозима, спреман сам да разговарам на ту тему. Моја канцеларија отворена је за све оне који имају конструктивне предлоге, па и за оне који могу допринети да  Пословник о раду Скупштине буде бољи. Пошто предлога није било, склон сам мишљењу да је питање промене појединих одредби у Пословнику покренуто тек онако ,,реда ради“. Мој став је да је Пословник добар и да га не треба мењати.


Из редова опозиције било је примедби на ваше вођење седница.
-Не видим ништа спорно у томе што опозиција критикује мој рада али, истине ради, морам рећи и то да те критике које су ми упућене, без ваљаних аргумената, доживљавам као немоћ опозиције да говори аргументовано о тачкама које се нађу на заседањима Скупштине. Функцију председника  обављам у складу са Пословником о раду. Тако је било и тако ће бити -. Зарад „мира у Скупштини“ толерисао сам појединим одборницима „удаљавање од теме“, али само до оног момента кад проценим да њихово излагање има за циљ да се скупштински рад продужи у недоглед. Склон сам да кажем да су председници  скупштина „диригенти  симфонијских оркестара“. Како диригенти диригују, тако оркестри и свирају. У конкретном случају, за онај којим ја „ диригујем“, могу рећи да је у току 2017. године „свирао“ врло добро.

Недуго након што је Скупштина конституисана, оформљена је одборничка група Српска радикална странка - Демокртска странка. У којој мери удруживање радикала и демократа утиче на динамичнији рад Скупштине?
Једно је сигурно, разлог удруживања до јуче љутих  политичких „непријатеља›› није мотивисан њиховом жељом да рад Скупштине буде динамичнији и ефикаснији. Нажалост, и оно због чега је се та, по мени „смешна одборничка група“ основала, а верујем и по суду већине грађана, одборници из редова радикала и демократа не користе на прави начин. Уместо да искористе време које одборничке групе имају да изнесу свој став о предложеним тачкама дневног реда, они те исте тачке дневног реда неретко у својим излагањима и не спомену. Очекивао сам да ће се ова одборничка група, у којој седе људи са богатим политичким искуством, активније укључити у рад Скупштине, да ће писати амандмане на предложене одлуке, међутим, након свега, морам рећи да је све остало на очекивањима.

Неподношење амандмана опозициони одборници правдају чињеницом да они неће бити усвојени.
-Добронамеран сам кад опозицију саветујем да се озбиљније укључи у рад парламента. Попут одборника позиције, изабрани су да заступају интересе грађана и они који су их бирали са пуним правом од њих то очекују. Ако им је крунски доказ тај да амандмане не подносе због тога што неће бити усвојени, онда је он лако оборив. Одговорно тврдим да ће сваки бити пажљиво размотрен ако за то постоји оправдан разлог. У владајућој коалицији немамо проблем да усвојимо нешто ако је у корист општине и њених грађана. Оне који кажу да амандмане  не подносе због тога што неће бити усвојени подсећам на време кад су имали већину у Скупштини. У то време одборничка група Општинског одбора Српске напредне странке буквално их је затрпавала амандманима. Без обзира што је мали број њих усвојен, на делу смо показали да нам је стало до будућности општине и њених грађана. Оног момента док размишља о интересима грађана, опозиција постоји. Српска напредна странка је политичка организација која се истински залаже за интересе свих грађана и зато и има толико поверење у бирачком телу.

За разлику од одборника опозиције који користи сваку прилику да се огласе са скупштинске говорнице, већина одборника актуелне већине за ту исту говорницу још увек  није изашла.
Једна од новина у раду Скупштине је да прелагач или овлашћени представник предлагача образложе сваку тачку дневног реда. Увођење ове праксе за циљ има да грађани боље разумеју разлоге због којих су се те тачке нашле на дневном реду. Кад се свака тачка дневног реда ваљано образложи, не видим разлог да одборници владајуће коалиције излазе за говорницу и понављају оно што је већ речено.Тако нешто не би допринело ефикаснијем раду Скупштине. Суштина је да се свака тачка дневног реда образложи од стране предлагача и да шеф одборничке групе владајуће коалиције Власко Грујичић за говорницу изађе и изнесе став скупштинске већине. За додатна појашњења одборницима је на располагању председница општине Латинка Васиљковић и њени сарадници из извршне власти, начелник општинске управе, председник Скупштине, заменица председника Скупштине...

Да ли су од изласка за говорницу „поштеђени“ и чланови Општинског већа?
Чланови Општинског већ присутни су на већини седница Скупштине. За говорницу су излазили кад је за то било потребе. У време док је Српска напредна странка била у опозицији, критиковао сам рад тадашњих чланова Општинског већа и за то сам имао ваљане аргументе. Рад тадашњих чланова сводио се на телефонске седнице. За разлику од њих, садашњи чланови Општинског већа одржали су једну, евентуално две телефонске седнице, а рaзлог за то је била хитност поступка.

Да ли ће бити неких новина у раду Скупштине у 2018. години?
-Жеља ми је, а верујем да је то жеља свих одборника, да се седнице Скупштине одржавају у другом простору. Садашњи простор у Спортско - пословном центру је неуслован за заседања и ових дана на ту тему разговараћу са представницима позиције и опозиције. Волео бих да по том питању заузмемо јединствен став. Не очекујем неке промене у раду Скупштине. Наш посао је да усвајамо одлуке које су у интересу грађана општине и на нама је да оправдамо поверење које су нам указали.

 

Последње ажурирано четвртак, 25 јануар 2018 20:27
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.