Home Актуелно Хроника Са развојем привреде и прикључака ће бити више!
Са развојем привреде и прикључака ће бити више! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 13 фебруар 2018 16:36

У општини Оџаци занемарљив број домаћинстава  прикључен на гасну мрежу. Цена прикључка 112, 683 динара - У повољнијем положају су домаћинства која први пут израђују централно грејање

У децембру месецу 2013. године генерални директор ЈП ,,Србијагас“ Душан Бајатовић пустио је  у рад главну мерно - регулациону станицу у Оџацима.Тим чином створили су се услови да, поред индустријских корисника, погодности овог енергента могу користити и домаћинства. Судећи по малом броју малих потрошача, домаћинства су сврстана у ту групу која користе привилегију грејања на овај енергент, од отварања главне мерно - регулационе станице, до данашњих дана све је остало на томе „да се домаћинства на гасну мрежу могу прикључити“. Наиме, у  протеклих нешто више од 5 година, само десетак домаћинстава, од њих 4.800 у Оџацима, прикључило се на гасну мрежу. Занемарљив је број и домаћинстава који погодности гаса користе и у осталим насељеним местима општине. Изузимајући Бачки Грачац, у ком су се три домаћинства прикључила на гас, становници осталих места општине Оџаци и даље остају верни огревном  дрвету, угљу, струји... Ситуација, кад је реч о прикључењу на гас, није боља ни кад су у питању јавна предузећа и установе. Прва јавна установа која се у јануару месецу текуће године почела грејати на гас је Основна школа „Марко Орешковић“. Да ли ће примером основне школе из Бачког Грачаца кренути и друге јавне установе и предузећа, показаће време. За разлику од грађана, јавних предузећа и установа који „гасу не верују“, за велике потрошаче, попут ,,Магне“, ЗЗ ,,Агролика“, ,,Грајнера“, ,,Дијамант“, сушара“Мајс“..., гас  је енергент број  један. Недуго након гасификације општине Оџаци, већина такозваних великих потрошача прикључила се на гас, а они који то нису, у фази су покретања поступка који претходи прикључењу на гасну мрежу.


Упркос  чињеници да мали број домаћинстава, јавних установа и предузећа у општини Оџаци користи погодности гаса као енергента Бранислав Живановић, инжењер у служби дистрибуције ,,Србијагаса“ за „Наше новине“ каже да је питање времена кад ће се мали потрошачи поћи масовније прикључивати на гасну мрежу.
-Гасификација је процес који је у тесној вези са привредним кретањима. Да у општини Оџаци привредна кретања иду узлазном путањом, видљиво је и по броју захтева која пристижу за прикључење на гасну мрежу. Уколико се тај тренд настави, у додгледно време број домаћинстава која ће користити гас као енергент биће далеко већи од оног који имамо данас - каже Живановић и додаје да је, осим економског момента, један од разлога због којих се грађани у већој мери не прикључују на гасну мрежу непознавање процедуре која претходи прикључењу.
Саговорник „Наших новина“ каже да по важећој  цени  гаса од 38 динара за кубик са урачунатим порезом на додату вредност једна четворочлана породица која потроши 300 кубика на месечном нивоу, гас плаћа 11.400 динара.
-Ако се упореди са ценама осталих енергената, издвајања  у зимском периоду  за гас у нивоу су,   а у неким случајевима и нижа од оних који се плаћају за огревно дрво, угаљ и  струју - каже Живановић и додаје да су приликом увођења гаса као енергента у повољнијем положају они грађани први пут израђују централно грејање
-„Србијагас“ грађанима издаје решење о одобрењу за прикључак и са њима склапа уговор. Цена прикључка је 112.683 динара - каже Живановић и додаје да грађани који изразе жељу да се прикључе на гасну мрежу треба сами да иазберу лиценцирану фирму којој ће дати пуномоћ да спроведе поступак прикључења на гас, пројектанта и извођача радова.
-Издавању решења о прикључењу на гасну мрежу од стране „Србијагаса“ претходи исходовање локацијских услова, ршења за извођење радова,поступак је исти као код било које друге градње, а у даљем поступку грађанин бира извођача радова. Неопходно је да се цела процедура обавља кроз Централни информациони систем (ЦИС) ,а да грађани као полазне документе прилажу фотокопију личне карте, препис листа непокретности и копију плана - каже Бранислав Живановић и додаје да за све додатне информације о поступку  прикључења на гасну мрежу грађани општине Оџаци могу добити уколико се обрате Одељењу дистрибутивног тела ЈП„Србијагаса“ у Кули или у Одељењу за урбанизам општине Оџаци.

 

Последње ажурирано уторак, 13 фебруар 2018 16:43
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.