Home Актуелно Хроника Комунална инспекција врши надзор над спровођењем закона
Комунална инспекција врши надзор над спровођењем закона ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 13 фебруар 2018 16:43

До 1. марта рок да стамбене заједнице изврше упис у Регистар и именују управнике. У 11 стамбених јединица уписаних у регистар у општини Оџаци „комшија“ изабран за управника - Уколико до 1. марта не изврше законом прописане обавезе, принудног управника именује локална самоуправа

Новим Законом о становању и одржавању зграда, који је на снагу ступио 1. јануара 2017. године, прописана је обавеза да у року од 6 месеци од успостављања Регистра стамбених јединица станари стамбене заједнице, било да имају изабране управнике и формиране скупштине по раније важећем закону или то нису урадиле, организују управљање у својим зградама и изаберу управника. Регистар стамбених заједница успостављен је и почео је са радом 12. јуна тако да је период од 6 месеци истекао 12. децембра 2017. године.
Од начелника Општинске управе Шпире Шоргића сазнајемо да је Регистар стамбених заједница успостављен у Одељењу за урбанизам општинске управе и да општинска комунална инспекција има законску обавезу да врши надзор над спровођењем Закона о становању и одржавању зграда.

 


-Уколико стамбена заједница није извршила упис у Регистар стамбених заједница, Комунална инспекција у обавези је да покрене поступак инспекцијског надзора - каже за „Наше новине“ Шоргић и додаје да је 1. март крајњи рок до ког стамбене заједнице треба да организују управљање зградом и поднесу пријаву за упис у Регистар који води Одељење за урбанизам.
Шоргић поручује да ће, у случају да стамбене заједнице не поступе по слову Закона, комунална инспекција, након спроведеног надзора, донети решење са тачно прецизираним роком којим се налаже стамбеној заједници упис у Регистар. Комунална инспекција, по речима Шоргића, може поднети и пријаву за успостављање принудног управника кога именује Општинска управа, односно прекршајну пријаву због непоступања у складу са законом.
Истакавши да је у општини Оџаци у 11 стамбених јединица уписаних у Регистар „комшија“ изабран за управника. Шоргић каже да су проблем стамбене заједнице које немају улицу и број у складу са Законом о државном премеру и катастру.
-Централни регистар у Београду не прихвата оне стамбене заједнице чији број не одговара броју у катастру. Проблем је на нивоу Србије и он ће се према најавама из ресорног министарства решити у току 2018. године - истиче Шоргић и додаје да је продужење рока за упис у Регистар и организовање управљања стамбеним заједницама гест добре воље локалне самоуправе.
-Поента није у кажњавању. Битно је да стамбене заједнице поднесу документацију и захтев Одељењу за урбанизам, како би на тај начин ушле у поступак. У случају да у поднетој документацији буде мањкавости, локална самоуправа ће са своје стране помоћи да се те неправилности отклоне - каже за „Наше новине“ Шпиро Шоргић, начелник Општинске управе општине Оџаци и поручује да ће се законом предвиђене консеквенце примењивати само на оне стамбене заједнице које не поступе по Закону о становању и одржавању зграда.
-Локална самоуправа санкције неће примењивати све док на то не буде приморана. Грађани нису криви због тога што све зграде немају улицу и број у складу са Законом о државном премеру и катастру. Њихова је обавеза да изаберу органе, изаберу управника и поднесу пријаву Одељењу за урбнизам - рекао је начелник Општинске управе Шпиро Шоргић.

Последње ажурирано уторак, 13 фебруар 2018 16:48
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.