Home Актуелно Друштво Тешко ослобађање од лоших навика
Тешко ослобађање од лоших навика ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 01 март 2018 17:42

Несавесни грађани одлажу отпад где стигну. Из ЈКП ,,Услуга“ апелују на грађане да поштују правила о одлагању отпада

Склони смо да оптужимо комуналце за сваки папирић, пластичну флашу или неки други отпад који видимо на улици или око контејнера у ужем и ширем градском језгру. Зажмуримо притом и ћутке прелазимо преко чињенице да поједини наши суграђани за одлагање отпада на места која су за то предвиђена хају као до снега, оног лањског. Покушали су из ЈКП ,,Услуга“ небројено пута да пробуде свест о очувању животне околине код несавесних суграђана. Апеловали су на њих да поштују правила о одлагању отпада; да не одлажу медицински отпад, угинуле животиње, пепео у ком има жара, грађевински шут и остатке са трпезе у контејнере, међутим, лоше навике се, судећи по свему оном са чим се комуналци из оџачког јавног предузећа свакодневно сусрећу на терену, не могу искоренити апелима.
Упркос безбројним апелима који нису дали резултате, редакцији „Наших новина“ обратили су се надлежни из ЈКП“Услуга“ са молбом да изнова апелујемо на несавесне појединце да отпад свих врста не бацају на места која за то нису предвиђена.
Прича нам Дарко Дукић,руководилац комуналног одржавања и развоја оџачког комуналног предузећа да у ове зимске дане радници „Услуге“ највише проблема имају са грађанима који пепео истресају у тешке посуде које комуналци не могу подигнути и убацити у камион.

-Одлуком о комуналним делатностима је прописано да се пепео одлаже у вреће од 25 килограма.То је оптималан терет који радници ангажовани цео дан на извозу смећа могу подигнути и убацити у камион. Истовремено, одлагање смећа у вреће је гаранција да пепео није врућ. Нажалост, иако комуналци у камионе истресају и пепео који није одложен у складу са Одлуком о комуналним делатностима, приликом извоза смећа у ове зимске дане испред појединих домаћинстава могу се приметити посуде од сто и више литара, у којима је пепео, а које радници, и поред набоље воље да то учине, не могу подигнути и истрести у камион. Неретко се дешава да у том пепелу има жара, због ког се приликом истовара не може отворити хидраулика. Због шута и другог грађевинског отпада које грађани избацују, кваре се потисне плоче на камионима, које су јако скупе, а додатни проблем је што се чека и по недељу дана да се кварови на њима отклоне - каже Дарко Дукић и подсећа да су камиони ангажовани на одвозу смећа предвиђени за одвоз кућног смећа.
Као драстичан пример ружних навика појединих наших суграђана Дарко Дукић наводи одлагање у канте за кућни отпад  лешева угинулих животиња, стајског ђубрива, опасног медицинског отпада...
-Угинули лешеви паса, коза, оваца и других домаћих животиња само су део оног што појединци одлажу у канте за кућно смеће, а неретко и поред канти. Раднице које су ангажоване на одржавању хигијене у ужем градком језгру, у бетонским кантама предвиђеним за улични отпад свакодневно проналзе отпатке од хране, изнутрице, фекалије... Неретко се међу тим и таквим отпадом нађе и онај најопаснији медицински - каже за „Наше новине“ Дарко Дукић и додаје да се често уличне канте и контејнери преврћу и померају са свог места.
-Проблеми са којима се радници ЈКП ,,Услуга“, ангажовани на одвозу смећа и одржавању хигијене града, сусрећу на терену последица су односа појединаца према средини у којој живе. Највећи број наших суграђана придржава се правила прописаних комуналним делатностима. Нажалост, иако су у мањини, несавесни појединци својим чињењем неретко анулирају све оно што радници „Услуге“ ураде у току дана - истакао је Дарко Дукић,руководилац комуналног одржавања и развоја ЈКП ,,Услуга“.

 

Последње ажурирано четвртак, 01 март 2018 17:48
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.