Home Актуелно Друштво Картицом доказују статус и штите личне податке
Картицом доказују статус и штите личне податке ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 16 март 2018 14:54

У Оџацима и Бачу уручене прве пензионерске картице. Сви садашњи, као и будући пензионери, постаће власници картица - Нови документ издаваће Фонд за пензијско и инвалидско осигурање

У понедељак, 12. марта, у сали Извршног већа, председница општине Оџаци Латинка Васиљковић и Јасна Миљеновић, директорица сомборске филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, уручиле су првих десет пензионерских  картица пензионерима са територије општине Оџаци.
Истакавши да, према подацима експозитуре ПИО фонда у општини Оџаци има око 6.500 пензионера, пре уручења картица суграђанима у трећем добу, Васиљковић је рекла да ће увођењем новог документа, осим заштите личних података и доказивања статуса, пензионери моћи остварити различите врсте попуста и погодности.

-Локална самоуправа у наредном периоду апеловаће на одговорне компаније, предузетнике, привреднике..,. да изађу у сусрет пензионерима и да им на тај начин омогуће различите врсте повластица - рекла је Васиљковић, додавши да ће до краја априла текуће године сви пензионери добити картице које ће користити уместо пензионог чека.
Јасна Миљеновић, директорица сомборске филијале ПИО, у свом обраћању пензионерима из Оџака који су први добили нови документ који ће им служуити за доказивање статуса, рекла је да ће ПИО фонд свакодневно унапређивати свој рад како би услуге пензионерима биле што доступније.
Појаснивши да је идеја штампања пензионерских картица заштита личних података и доказивање пензинерског статуса, Миљеновић је рекла  да су решење о пензионисању и пензиони чек документа која су, за разлику од картица, могла бити злоупотребљена.
-Оба ова документа, којим су пензионери раније доказивали статус, садрже податке о личности који би, уколико доспеју у власништво неовлашћеног лица, могли бити злоупотребљени. Нове картице важеће су само уз лични документ, нису преносиве и садрже минималан број личних података потребних за доказивање статуса пензионера, име и презиме, назив филијале и број картице - истакла је Јасна Миљеновић, додавши да ће своје картице пензионери убудуће преузимати у Филијалама фонда Пензијско - инвалидског осигурања, а онима који примају пензије код куће, поштар ће донети и овај документ.
Први пензионери из општине Бач картице су добили у уторак,13 марта.У свечаној сали општине  пензионерима се обратио  Борислав Антонић,председник општине Бач који је  рекао да ће локална самоуправа са своје стране учинити све да анимаира привредне субјекте да на основу картица пензионерима омогуће попусте и неке друге привилигеји.
-Време ће показати колико ћемо у томе бити успешни.Веће су привилегије које са новим документом могу остварити пензионери из Београда и Новог Сада.Мала смо локална самоуправа и наше могућности су ограничене.Упркос томе верујем да има привредних субјеката који ће се одазвати на наш апел-истакао је Антонић
Уручењу првих 20 картица пензионерима у Бачу присуствовали су Софија Влајков, директорица филијале ПИО Бачка Паланка и Станко Кондић,заменик председника Скупштине општине Бач.

Последње ажурирано петак, 16 март 2018 15:07
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.