Home Актуелно Друштво Локална самоуправа измирује део дугова
Локална самоуправа измирује део дугова ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 16 март 2018 15:13

На седници Општинског већа општине Бач усвојен предлог репрогама дуговања Дома здравља. На име дуга Дома здравља према фирми „Феникс фарм“локална самоуправа плаћаће месечну рату у износу од  500 хиљада динара у наредних 39 месеци

Нагомилана дуговања према повериоцима деценију уназад „камен су око врата“ здравствене установе у Бачу. Неизмирене обавезе према фармацеутским кућама, највећим повериоцима, разлог су несташице лекова и реалне опасности од блокаде рачуна. Први конкретан корак у правцу решавања евидентног и горућег проблема са којим се Дом здравља суочава направљен је на прошлонедељној седници Општинског већа, на којој је усвојен предлог репрогама дела дуговања здравствене установе. Репрограмом је предвиђено измирење дуговања према фирми „Феникс фарм“, којој  Дом здравља на име испоручене робе дугује преко 19 милиона динара.
У разговору за „Наше новине“ Борислав Антонић, председник општине, а уједно и председник Општинског већа, каже да је стање у ком се налази Дом здравља захтевало хитну реакцију.


-Квалитетна и благовремена здравствена заштита грађана приоритетан је задатак локалне самоуправе. Чињеница да су несташице лекова постале све чешће и да се Дом здравља нашао у ситуацији да му повериоци свакодневно прете блокадом рачуна били су „звоно на узбуну“, које је, истини за вољу, требало да се огласи  деценију раније, у време кад су ти дугови настајали. На седници Општинског већа донета је одлука да локална самоуправа на себе преузме измирење дуговања према највећем повериоцу фирми „Феникс фарм“, која је недавно запретила блокадом рачуна Дому здравља. Да се то не би десило, као гест добре воље уплатили смо око 600 хиљада динара, понудивши менаџменту фирме разговор на тему отплате преосталих потраживања - каже Антонић и додаје да је након састанка са представницима „Феникс фарм“ договорен репрогам дуга у наредних 39 месеци.
-Покушао сам да пролонгирам враћање дуга на дужи временски период од 39 месеци, међутим, представници фирме „Феникс фарм“ нису на то пристали. Динамику плаћања направило је општинско Одељење за финансије и на основу те динамике дуговање Дома здравља према тој фирми  исплаћиваће се у месечним ратама од 500 хиљада динара у поменутом периоду - каже Антонић и додаје да се нада да ће у будућем периоду бити поштовани рокови плаћања.
-Локална самоуправа успела је да направи договор са највећим повериоцем и верујем да ће у наредном периоду апотека нормално функционисати. На Дому здравља је да убудуће поштује рокове плаћања, како поново не би дошла у исту ситуацију - каже Антонић и подсећа да су дуговања здравствене установе у Бачу „подвлачењем црте“ са највећим повериоцем значајно смањена.
-Укупна дуговања Дома здравља према повериоцима су око 34 милиона динара. На списку је доста поверилаца, међутим, олакшавајућа околност је да њихова потраживања нису попут оних које је имала фирма „Феникс фарм“. На одговорнима у Дому здравља је да изнађу начин враћања заосталих дуговања - рекао је за „Наше новине“ председник општине Бач Борислав Антонић.

 

Последње ажурирано петак, 16 март 2018 15:16
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.