Home Актуелно Друштво Најтеже је кад су обори празни
Најтеже је кад су обори празни ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 16 март 2018 15:17


Сусрети: Небојша Милиновић, пољопривредник из Бача. Пољопривредник из Бача први подржао апел председника Републике Србије Алекснадра Вучића за помоћ србима на Косову и Метохији

Револтиран ценом млека, Небојша Милиновић, пољопривредник из Бача распродао је у марту 2015. године музне краве, мислећи да ће боље пролазити и живети од узгоја товне стоке. Имао је те године Милиновић у својим објектима затворених 112 товних јуница и бикова, међутим, кад је на крају године подвукао црту и видео да га у тој завршној рачуници „нема нигде“, распорадао је и то благо. Данас Милиновић каже да се нарадо сећа празних обора и да је пар месеци, колико је био без стоке, била најгора опција која је могла да му се деси.
-Прича Милиновић да му је сточарство у „крви“ и да се нарадо сећа празних обора.
Упркос томе што цена млека ни данас није каква би требала бити, наставићу да се бавим сточарством, без обзира  на недаће које ме могу снаћи. Данас у  објектима имам 27 музних крава, 2015. имао сам преко 50 јуница, телади, 21 крмачу прасиљу и на испаши око 100 оваца приде. Сточари који у својим објектима имају стоку могу очекивати какав-такав прилив средстава. Нешто, кад се поплаћају све даџбине, и преостане. Истини за вољу, не превише, али остане више од оног што би остало кад су обори празни - каже Милиновић и додаје да је сточарство права грана пољопривреде за оне који земљу узимају у аренду.

 


-Ове године посејао сам луцерку, пшеницу и кукуруз на око 150 јутара, међутим, остајем веран сточарству, пошто је суво ратарење исплативо само за оне који имају велике површине земље у сопственом власништву. За нас који земљу узимамо у аренду суво ратарење није исплативо - каже саговорник „Наши новина“ и додаје да је похвално што се из основа мења однос државе према аграру.
-Један сам од многих пољопривредника из Бача који је од ресорног министарства и локалне самоуправе добио субвенције. Многи носиоци пољопривредних газдинстава субвенције су добили из Покрајинског секретаријата. Ове године и цена закупа државних парцела за нас сточаре са правом пречег закупа била је изузетно повољна. Некад смо хектар плаћали и до 400,   а ове године 160 евра - каже за „Наше новине“ Небојша Милиновић, пољопривредник из Бача који је  први подржао апел председника Републике Србије Александра Вучића за помоћ Србима на Косову и Метохији.
-Пратио сам разговор који је председника Вучић водио са становницима Косова и Метохије у Лапљем Селу. Кад се председнику за помоћ обратио Милан Ковачевић, младић из  села Суво Грло крај Србице, коме је отац убијен док је чувао стоку, истог момента послао сам  поруку да ћу Ковачевићу поклонити пет оваца. Ступио сам недуго потом  са Миланом у контакт и он ми је рекао да би уместо оваца желео да добије женско теле расе холштајн. Испоштовао сам његову жељу и уместо оваца поклонио сам Милану теле, које је пре двадесетак дана заједно са 8 оваца, донација Општинског одбора Српске напредне странке, и јунцом, донација  Мирослава Адамовић из Плавне, отишло пут Косова и Метохије.
-Потресла ме судбина младића који је упркос свему остао на вековном огњишту. Моја породица у Бач је дошла пре 21 годину из Хрватске и веома добро ми је познато како је   кретати од нуле - каже Милиновић и додаје да је за разлику од младића из јужне српске покрајине он имао срећу да има подршку супруге Леле, васпитачице у Предшколској установи „Колибри“, старијег сина Милоша, студента музичке академије, млађег Ђорђа, ученика средње Пољопривредне школе и родитеља оца Милисава и мајке Радојке.
-Пољопривреда је породични посао Милиновића. У време сезонских радова сви смо ангажовани у пољу и око стоке. Имали смо и добрих, али и лоших година бавећи се сточарством и успевали смо да их пребродимо. Све што имамо зарадили смо од пољопривреде - каже Небојша Милиновић и додаје да је срећа у давању.
-Жеља ми је обори Милана Ковачевића буду пуни, пошто је то жеља сваког пољопривредника. Многи од нас који се баве пољопривредом добили су бесповратна средства од државе, па је ред да издвојимо делић оног што имамо, како бисмо помогли ономе коме је помоћ потребна - рекао је за „Наше новине“ Небојша Милиновић.

Последње ажурирано петак, 16 март 2018 15:22
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.