Home Актуелно Друштво Противградни стрелци потписали уговоре за предстојећу сезону
Противградни стрелци потписали уговоре за предстојећу сезону ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
петак, 16 март 2018 20:27

У току завршне радње пред почетак сезоне борбе против града. Свих девет противградних станица у општини Оџаци у функцији - Локална самоуправа и у текућој години новчано стимулише рад стрелаца - На противградним станицама ће бити довољан број ракета

Припреме за противградну сезону која траје од 15. априла до 15. октобра, у општини Оџаци почеле су прошле недеље потписивањем уговора о ангажовању стрелаца за нову сезону и обавезним лекарским прегледима. На радном састанку који је поводом предстојеће сезоне борбе против градоносних облака организовао Радарски центар Бајша, по чијем налогу делује противградна заштита општине Оџаци, између осталог је речено да је свих девет противградних станица у општини у функцији, да ракета има довољно и да ће надокнада за рад стрелаца и у 2018. години бити 4 хиљаде динара на месечном нивоу. Похвалили су на радном састанку надлежни из Бајше оџачку локалну самоуправу која је у буџету определила средства за набавку додатних количина противградне муниције и додатно стимулисање рада људи који ће радити на противградним станицама.
Истакавши да су упознавање стрелаца са условима рада, лекарски преглади и потписивање уговора редовне активности које пред почетак сезоне борбе против града Радарски центар Бајша у дело спроводи од 2001. године, Миодраг Стојановић, шеф Радрског центар Бајша за „Наше новине“ је рекао да ће, захваљујући ресорном Покрајинском секретаријату и локалној самоуправи, ове године бити довољно ракета на противградним станицама у општини Оџаци.

-Захваљујући новој мери Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и локалним самоуправама које од 2014. године издвајају средства из буџета, противградне станице на територији АП Војводине биће опремљене довољним количинама ракета. Пре него званично крене нова сезона борбе против града, свака станица у општини Оџаци биће опремљена са девет ракета, што је број који одавно нисмо имали - истакао је Стојановић, додавши да је оно што се годинама уназад не мења кад је реч о противградној заштити висина надокнаде за стрелце који ће и ове године од државе за свој рад примати месечну плату од 4 хиљаде динара.
Поручивши да стрелци на противградним станицама у општини Оџаци од 15. априла крећу са праћењем и дејствима, уколико им за то налог дају из Радарског центра Бајша, Драгомир Бачић, координатор за противградну одбрану у општини Оџаци каже да охрабрује чињеница да су све противградне станице у општини у функцији и да ракета има довољно.
-Добро је да ударна вест пред почетак овогодишње сезоне борбе против града нису ракете. На радном састанку представници локалне самоуправе и Радарског центра Бајша обавестили су нас да ће противградне муниције бити довољно и да су планирана нова улагања у противградну заштиту - истакао је Бачић, додавши да упркос великој обавези и одрицањима надокнаде за стрелце годинама уназад остаје на истом нивоу.
-Чињеница је да надокнада од 4 хиљаде динара од стране државе не стимулише људе да се баве одговорним послом стрелца на противградним станицама, међутим, упркос томе, још увек има оних који су спремни да раде и за ту симболичну надокнаду. Наша је обавеза да испоштујемо уговор о ангажовању који потпишемо, а на држави је да надоканаду која годинама није мењана коригује сходно тежини и одговорности посла којим се бавимо - рекао је Бачић.
Добра вест за стрелце на противградним станицама у општини Оџаци је да ће локална самоуправа, по речима Андрије Хајду, помоћника председнице општине задуженог за пољопривреду и привреду, и ове године њихов рад стимулисати мимо оног што добију од државе.
Након радног сатанка одржаног у сали Извршног већа општине Оџаци, Хајду је рекао да ће локална самоуправа, поред стимулисања рада стрелаца, наставити да улаже и  у модернизацију система противградне заштите.
-Циљ нам је да општина Оџаци има ефикасну и добро опремљену противградну заштиту и на добром смо путу да то и остваримо. Прошле године новим лансирним рампама опремљене су противградне станице у Оџацима и Раткову, а ове године то исто планирамо да урадимо у Лалићу и Бачком Брестовцу. Удруженим средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и локалне самоуправе за ову сезону набављено је, мимо оног броја ракета којки финасира држава, 68 ракета од чега је њих 50 високог домета -рекао је Андрја Хајду, додавши да  противградна заштита у општини Оџаци спремно дочекује предстојећу сезону борбе против градоносних облака.

 

Последње ажурирано петак, 16 март 2018 20:29
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.