Home Актуелно Хроника Криви кад гризу, криви кад их неко удари?
Криви кад гризу, криви кад их неко удари? ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 19 април 2018 09:24

Општински правобранилац Роберт СвиларУгризи паса луталица у 2017. години „ојадили“ општински буџет за око 19,5 милиона динара. У прошлој години вођено или се води 117 парница - На основу овлашћења Општинског већа закључено 13 судских поравнања

Мали је број тачака дневног реда које се нађу на заседању неког од сазива локалног парламента око којих одборници позиције и опозиције имају исти став. Још мањи је број извештаја о раду јавних предузећа и установа чији је оснивач општина или неке од општинских служби који су по вољи опозиције. Речи хвале одборници опозиције до последње Скупштине имали су само за извештаје о раду Предшколске установе „Полетарац“ и Народне библиотеке „Бранко Радичевић“. Тако је било до поменуте седнице, на којој је одборник из редова Општинског одбора Демократске странке Александар Дикић стао на „страну“ општине, упутивши речи хвале за извештај о раду Општинског правобранилаштва. Похвалио је Дикић Извештај општинског правобраниоца Роберта Свилара, али га је до те мере озлоједило оно што је у њему написано, пре свега висина буџетских давања по тужбама грађана за уједе паса луталица, да се заложио за заједничку акцију на решавању проблема напуштених животиња, а све у циљу „спасавања“ локалног буџета.


-Свесни смо проблема напуштених животиња са којим се суочавају све локалне заједнице у Србији и предузимамо конкретне  кораке у правцу његовог ублажавања. Оно што планирамо је расписивање јавне набавке за избор најповољније фирме којој ће бити поверени послови на хуманом хватању паса луталица и њиховом смештај у неки од азила. Издвајања по тужбама грађана на име угриза из локалног буџета су алармантна. Не сумњам да је највећи део тужби оправдан, међутим, постоје основане сумње да је било злоупотреба. Десетак лица је већ процесуирано код надлежног суда и осуђено на условну казну од шест месеци и новчани износ од 18.000 динара  због лажирања угриза паса. Верујем да је број оних који од тога желе да остваре новчану добит већи. У интересу целе општине је да се сви они који од угриза паса праве бизнис приведу лицу правде - рекао је за „Наше новине“ помоћник председнице општине задужен за комуналну делатност Милорад Станишић.
Да је интерес целе општине да се напуштене животиње пођу уклањати са улица, а они који лажирају угризе да се приведу правди, најбоље се види из поменутог Извештаја о раду Општинског правобранилаштва, у ком су побројана имена и презимена грађана који су „пресавили табак“ и општину тужили за накнаду штете.
Хумано уклањање са улица и смештај први корак ка ублажавању проблемаПод ставком Спорови за накнаду штете, Општински правобранилац Роберт Свилар наводи да су уједи напуштених животиња локални буџет коштали око 19,5 динара. У 2017. години вођено је или се води 117 парница за накнаду штете, од чега је решено 85. На основу овлашћења Општинског већа, правобранилаштво је закључило 13 судских поравнања. По правоснажним пресудама, на основу тужби за накнаду штете настале услед уједа паса луталица, из буџета општине исплаћено је око 13,5 милиона динара, а вансудским поравнањем у прошлој години исплаћено је око 6 милиона динара.
Од Општинског правобраниоца Роберта Свилара сазнајемо да је у прошлој години смањен број судских поравнања, а повећан број предлога за мирно решење спора.
-Упркос чињеници да је  смањен број судских поравнања, а повећан број вансудских, нису остварене уштеде у буџету, јер што је мање закључених судских поравнања, више је парница, а самим тим више издатака из општинске „касе“ на име судских трошкова - појашњава Свилар и каже да су му руке „везане“ кад општину заступа по  тужбама грађана на име угриза напуштених животиња.
-Кад настане штетни догађај, општински правобранилац је узрочно-последична веза. У том спору немам основа да оспоравам тужбе грађана који су приложили сву неопходну докуметацију, пошто је у надлежности локалне самоуправе да предузима мере и радње на уклањању паса луталица са улица. Једино што могу у оквиру законских овлашћења је да утичем на другу страну, да уместо парнице на суду  закључимо вансудско поравнање и на тај начин смањимо трошкове - каже за „Наше новине“ Роберт Свилар и додаје да се проблем напуштених животиња не може решити без активније улоге државе.
-Проблем напуштених животиња мучи све локалне заједнице у Србији, зато у његово решавање треба да се укључи држава. Охрабрује да је о овом проблему по први пут разговарано на нивоу Министарства за пољопривреду, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Националне алијансе за еконсмски развој. Прошле године, на састанку у Врбасу на ову тему разговарали су и општински правобраниоци из Покрајине који су изашли са ставом да се треба пооштрити терет доказивања оштећеног – каже за „Наше новине“ Роберт Свилар.
У разговору за „Наше новине“ Свилар каже да се последњих година драстично повећао број грађана који туже локалне самоуправе на име угриза напуштених животиња.
-Милионска издвајања из локалних „каса“ на име угриза више су него добар мотив да се овом проблему у наредном периоду пође приступати организованије и са више елана. Грађани су добро обавештени о својим правима, као и о комуналним и другим обавезама локалних самоуправа. Пошто знају које су надлежности и обавезе локалних самоуправа, онда општину туже за оно што је требало, а није урадила. Нажалост, међу тим тужбама има и оних које нису оправдане и основане, али тиме треба да се позабаве други органи - рекао је Роберт Свилар, општински правобранилац.
Прави или лажни угризи, сви они, ако се за ове друге не докаже да су лажни, коштају папрено буџет општине Оџаци. Из извештаја о раду Општинског правобранилаштва може се видети да су пси луталице „кривци“ и кад угризу и кад их неко удари. Наиме, житељка Пригревице на пропутовању кроз нашу општину ударила је пса луталицу колима, па је ради накнаде нематеријалне штете која је причињена на њеном аутомобилу тужила општину Оџаци. Парница је у току, а какав ће бити епилог, судећи по ономе што нам је рекао Роберт Свилар, није тешко закључити.

Последње ажурирано четвртак, 19 април 2018 09:30
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.