Home Актуелно Друштво О буџетима општина питаће се грађани
О буџетима општина питаће се грађани ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 10 мај 2018 21:26

Измене Закона о управи и локалној самоуправи ускоро у скупштинској процедури. Број помоћника председника општина и чланова Општинског већа везиваће се за број становника

Кад се ускоро у републичком парламенту усвоје измене Закона о управи и локалној самоуправи, буџети општина неће моћи да буду усвојени док грађани о њима не дају свој суд. Грађани ће се питати и за планирање инвестиција, а седнице  Скупштине општине или града убудуће ће се сазивати уз минималан рок од 24 часа. Новина коју доноси измена поменутог закона, које је недавно усвојила Влада је да ће се број помоћника председника општина везивати за број становника локалне самоуправе. Локалне самоуправе до 15.000 становника имаће право на једног помоћника, до 50.000 на два, до 100.000 на три, а остале до пет. Од наредних локалних избора, сходно новом Закону о управи и локалној самоуправи, максималан број чланова Општинског већа усклађиваће се такође  са бројем становника локалне самоуправе, па ће општине које имају 15.000 становника имати пет, до 50.000 седам, до 100.000 девет, док ће остале имати 11 чланова Општинског већа.


Изменама Закона о управи локалној самоуправи унапредиће се и функционисање месних заједница и њихов однос са јединицама локалне самоуправе. Новим законом предвиђени су обавезни избори за Савет месне заједнице, утврђивање његове надлежности, уводе се основе за његово распуштање, надзор општине над радом и актима и овашћења према месним заједницама. Новим решењем уводи се обавеза јединице локалне самоуправе да у оквиру својих надлежности прати процес европских интеграција Србије. У области партиципације грађана предлаже се да се број потписа грађана потребан за покретање грађанске иницијативе фиксира на пет одсто од укупног броја грађана са бирачким правом. Изменама Закона о управи и локалној самоуправи уводи се дужност јединица локалне самоуправе да на примерен начин  обавесте јавност да је отпочео рад на припреми општег акта, а 100 грађана са бирачким правом може дати предлог надлежном одбору скупштине општине за спровођење јавне расправе о неком од општих аката. Радно тело скупштине може организовати јавно саслушање о предлозима  одлука о којима одлучују одборници.
Новине су предвиђене и у делу који се односи на сарадњу општина. Наиме, новим решењем се предвиђа да се поједини послови могу поверавати другој општини или њеном предузећу и установи, али уз владину сагласност.

Васиљковић: Свакој одговорној власти стало је до мишљења грађана

У локалној самоуправи у Оџацима, по речима председнице општине Латинке Васиљковић, подржавају активну улогу грађана у креирању предлога буџета и предлагању пројеката који ће се реализовати у току године.
-Кроз пројекцију буџета најбоље се виде намере онога што локална самоуправа планира да уради у току године. Због тога је пожељено да грађани дају свој суд о најважнијем акту општине и да нам  сугеришу шта би требало урадити, а није планирано. Наравно, жеље су једно, а могућности друго, па је нереално за очекивати да се сваки предлог који добијемо од грађана уврсти у предлог буџета -  истиче Васиљковић и додаје  да је све што ради локална самоуправа  транспарентно, па и буџет, који је заинтересованим грађанима доступан на увид на сајту општине.
Васиљковић каже да локална самоуправа у Оџацима подржава и тешњу сарадњу међу општинама и поверавању појединих послова предузећима и установама из других локалних самоуправа
-Како бисмо остварили што бољу сарадњу са другим локалним самоуправама и вишим инстанцама власти, обновили смо чланство у Скупштини градова и општина у ком је наш руководилац Одељења за урбанизам Тања Стаменковић изабрана у одбор за урбанизам, становање и изградњу, Националној алијанси за локални економски развој, а потписали смо Протокол о сарадњи са Заводом за урбанизам Војводине - истакла је Васиљковић, додавши да општина Оџаци спремно дочекује нови Закон о управи и локалној самоуправи и кад је реч о броју помоћника председника општине.
-Општина Оџаци има два помоћника председника општине, што је у складу  предложеним изменама Закона о управи и локалној самоуправи. Оно што нам предстоји након следећих локалних избора је да број чланова Општинског већа са садашњих 9 смањимо на 7 - истакла је Васиљковић.

Антонић: Пре усвајања буџета консултовали смо грађане

Обавезно консултовање са грађанима око најважнијег акта једне локалне самоуправе већ неколико година на снази је у општини Бач. Пре него уђе у скупштинску процедуру, локална самоуправа предлог буџета даје на увид грађанима, који путем јавне расправе стичу право да искажу свој став о ономе што је  планирано  да се уради у току календарске године.
Истакавши да је свакој одговорној власти стало до мишљења грађана, председник општине Бач Борислав Антонић каже да је пракса да се пре усвајања буџет нађе на јавној расправи дала добре резултате.
-Неколико година уназад, грађани општине Бач активно су укључени у креирање буџета, који у скупштинску процедуру улази тек након јавне расправе. Осим увида у предлог буџета, грађани могу да предлажу пројекте, чија је реализација њима приоритетна. Дешава се да нам грађани предлажу реализацију неких пројеката који нису у ингеренцији локалне самоуправе или капиталних пројеката које не можемо реализовати без помоћи виших инстанци власти. У већини случајева грађани су заинтересовани за решавање комуналних проблема. Оне које можемо решити ангажовањем сопствених средстава уврштавамо у буџет, а за оне капиталне обраћамо се путем пројектно-техничке документације надлежним у Републици и Покрајини -истиче Антонић.
Општина Бач спремно дочекује примену новог Закона о управи и локалној самоуправи, али не и у делу у ком се говори о броју помоћника председника општине и чланова Општинског већа који ће се усклађивати са бројем становника.
-Локалне самоуправе до 15.000 становника, у које општина Бач спада, према новом Закону о управи и локалној самоуправи могу имати једног помоћника председника општине и пет чланова Општинског већа. Пошто тренутно имамо три помоћника председника општине и једанаест чланова Општинског већа, њихов број морамо ускладити са бројем становника -истакао је Антонић.

Последње ажурирано четвртак, 10 мај 2018 21:38
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.