Home Актуелно Хроника Чувари богате традиције
Чувари богате традиције ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 10 мај 2018 21:47

Из Добровољног ватрогасног друштва Бач. Од свог оснивања давне 1887. године добровољни ватрогасци из Бача без дана паузе, без динара надокнаде помажу људима којима је помоћ потребна

Мало је друштава у Србији попут Добровољног ватрогасног друштва из Бача које се може похвалити да је активно 131 годину и да у том периоду није имало паузе у раду. Од давне 1887. године, кад су основани, па до данашањих дана, увек су на опрезу, спремни да у сваком моменту притекну у помоћ онима којима је помоћ потребна. Не чуди онда што су им витрине препуне признања за рад, пехара које су освајали на такмичењима, захвалница... Пролазиле су кроз друштво генерације и генерације грађана Бача, али оно што се не мења је тимски дух и спремност да се одазову на сваки позив. Било је у богатој историји друштва много позива за интервенцију и ни један није одбијен. У помоћ су прискакали грађанима општине Бач, али и грађанима суседних општина, помагали су настрадалим у поплавама 2014. године и све то волонтерски, без динара надокнаде.


Прича нам Чеда Јаковљевић, члан председништва, да Добровољно друштво у Бачу, у ком је тридесет година, функционише и опстаје, пре свега, захваљујући чланству.
-Онима који све виде у новцу, наше друштво није интересантно. Посао добровољног ватрогасца је хумана мисија коју могу обављати само они који су спремни помоћи другима у невољи, без икакве надокнаде. За нас је највећа надокнада стисак руке и речи захвалности оних којима прискочимо у помоћ - каже Јаковљевић и додаје да Добровољно друштво у Бачу данас  има око 50 чланова и две оперативне јединице.
-Некад смо имали и своја возила за интервенције, а данас само опрему за људство коју смо набавили од сопствених средстава. Волонтери смо у правом смислу те речи, од командира друштва, командира чете, до домара. Радимо на добровољној бази као што су радиле и генерације пре нас, али опстајемо. Истини за вољу, нешто прихода оставарујемо од закупа сале и мобилне телефоније, али да није средстава које издвајају чланови из свог џепа, новца не би имали за основно функционисање - каже Јаковљевић и додаје да, упркос томе, ватрогасном друштву из године у године приступају млађи нараштаји.
Један од младих људи који се учланио у Добровољно ватрогасно друштво је Маријан Лончар, који за „Наше новине“ каже да су га дружења са хуманим људима, спремним да помогну другима у невољи, мотивисали да постане члан друштва.
-Понашамо се и радимо у духу волонтеризма. У општини Бач смо препознатљиви по својој спремности да се одазивамо на сваки позив за интрвенцију и то наши суграђани знају да цене и поштују. То је разлог због ког друштво никад није оскудевало у чланству - каже Лончар и додаје да је Добровољно ватрогасно друштво из Бача препознатљиво и по успесима које постиже на мајским сусретима добровољних ватрогасаца.
-Једино смо друштво које је у категорији сенира освајало три пута заредом прво место на овим традиционалним сусретима. На овогодишњим, који ће се крајем маја одржати у Деспотову, наступиће наше екипе у пионирској, сениорској и категорији ветерана и очекујемо добре резултате. Победа нам није императив, али од нас се очекују добри резултати - каже Маријан Лончар.
Препознатљиво је добровољно друштво из Бача и по својој музичкој секцији, коју, осим Селенче, нема нико у АП Војводини.
-Музича секција, као и друштво, функционише 131 годину. Нажалост, млађе генерације нису заинтересоване да наставе богату традицију оркестра у ком данас свирају чланови који су у зрелијим годинама - рекао је за „Наше новине“ Чеда Јаковљевић, хуманитарац из Бача који је 101 пут добровољно дао крв онима којима је била потребна.
-Члан сам Добровољног ватрогасног друштва и Црвеног крста. Оно што је заједничко за ове организације је да људима у невољи помажете добровољно. Тај добровољни рад ме испуњава и чини срећним и док ме здравље служи бићу активан и у обе организације - каже Јаковљевић.

Последње ажурирано четвртак, 10 мај 2018 21:52
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.