Home Актуелно Друштво Тврђава међу шампионима културног наслеђа
Тврђава међу шампионима културног наслеђа ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 24 мај 2018 19:23

 

Пројекат конзервације Тврђаве Бач добио престижну награду Европа Ностра 2018. Добитници награда ће бити проглашени на свечаној додели награда Европског културног наслеђа у Берлину - Независни стручњаци прегледали су укупно 160 пријава које су поднеле организације и појединци из 31 земље широм Европе.

Средином маја, Европска комисија и Европа Ностра, водеће европске мреже које се баве културним наслеђем, прогласили су добитнике Награде Европске уније за културно наслеђе. Међу 29 лауреата из 17 земаља, добитника признања за импресивна достигнућа у очувању наслеђа, истраживању наслеђа посвећености активистичкој служби, образовању, обучавању и подизању свести у области наслеђа, нашао се пројекат конзервације Тврђаве Бач. Добитници престижног признања ће бити почаствовани учешћем на свечаној додели награда 22. јуна у Берлинском конгресном центу на првом Европском самиту културног наслеђа.Током церемоније, међу овогодишњим победничким пројектима биће проглашено и седам Grand prix награда, уз које се додељује новчана награда у износу од 10.000 евра, као и Награда публике, за коју ће грађани широм Европе гласати у наредном периоду. Током церемоније у Берлину добитници ће представити своја достигнућа на Сајму изврсности 21. јуна на Alijanz Forumu, а својим учешћем допринеће разним другим догађајима у оквиру Европског самита културног наслеђа.

 


-Од срца честитам овогодишњим „шампионима наслеђа“ који су добитници награде Европске уније у пољу културног наслеђа. Заиста сам импресиониран изванредним вештинама, креативношћу и посвећеношћу професионалаца који се баве културним наслеђем, као и великодушношћу великог броја волонтера и присталица из целе Европе. Они заслужују сваку похвалу и даљу подршку. Добитници ове награде су доказ да је наше културно наслеђе далеко више од сећања на нашу прошлост, оно је кључно за разумевање садашњег времена и ресурса који се тичу будућности. Из тог разлога морамо искористити Европску годину културне баштине да препознамо вредност наше заједничке културне баштине за будућност Европе - рекао је  Пласидо Доминго, познати оперски певач и председник Европа Ностре.
-Културно наслеђе је, у својим различитим облицима, једно од најдрагоценијих богатстава Европе. Оно гради мостове између људи и заједница, као и између прошлости и будућности. Културно наслеђе је централно за идентитет Европљана и такође има виталну улогу у покретању социјалног и економског развоја. Честитам добитницима Награде Европске уније за културно наслеђе, као и њиховим тимовима за изузетан и иновативан рад. Захваљујући њиховом таленту и посвећености, бројна богаства европског културног наслеђа су очувана и ревитализована. И што је још важније, њихов рад омогућава људима из различитих поља да открију, истраже, као и да се ангажују у вези са нашим богатим културним наслеђем, што је у потпуности у духу Европске године културног наслеђа коју славимо 2018. године - изјавио је Тибор Наврачић, европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

 

Последње ажурирано четвртак, 24 мај 2018 19:29
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.