Home Актуелно Друштво Резултати рада видљиви на свим пољима
Резултати рада видљиви на свим пољима ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 24 мај 2018 19:29

Петнаестог маја навршила се година дана од именовања Латинке Васиљковић за председницу општине Оџаци. Свесни смо проблема са којима се грађани суочавају и решавамо их по листи приоритета - У току прошле године реализовани пројекти у вредности од око 234 милиона динара - На сваки динар који определимо у буџету за реализацију инфраструктурних пројеката, од виших инстанци власти добијемо три

Реализацијом низа пројеката из области комуналне инфраструктуре, у знатној мери успели смо да унапредимо ниво живота у општини Оџаци. Ефекти оног што ради локална самоуправа биће видљивији кад се оконча реализација оних пројеката који су у току, а посебно кад се у дело спроведу сви пројекти за које су у буџету опредељена средства - истакала је Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци која за „Наше новине“ каже да су се од преузимања руковођења општином коалиције чији је стожер Општински одбор Српске напредне странке десиле значајне промене у општини Оџаци.
-Доношењем низа храбрих одлука, раскидањем низа штетних уговора и санирања наслеђених дугова, успели смо да консолидујемо буџет и да створимо здраве основе даљег развоја и напретка општине.Тековине рада локалне самоуправе од како се на њеном челу налази Општински одбор Српске напредне странке видљиви су на свим пољима. Реализацијом низа пројеката решени су многи наслеђени проблеми, а многи за које смо определили средства у буџету решиће се у току ове и наредних година - рекла је Васиљковић.


На питање „Наших новина“ како оцењује учинак локалне самоуправе од како се налази на њеном челу, Васиљковић каже у разговору вођеном 15. маја, на годишњицу њеног именовања за председницу општине, да је задовољна оним што је урађено, али да је рано за „подвлачење црте“.
-По преузимању руковођења општином обећала сам да ће општина Оџаци бити велико градилиште и то обећање сам испунила. У току мог мандата у дело су спроведени пројекти које је са својим сарадницима планирао мој претходник Душан Маријан. Реализација многих које сам планирала са својим сарадницима десиће се у току ове и наредних година и кад се то деси, грађани ће имати потпунију слику оног што је урађено - истакла је Васиљковић, додавши да су у локалној  самоуправи свесни горућих проблема са којима се грађани суочавају и да ће се они решавати по зацртаној динамици, један по један.
-За све оно што локална самоуправа ради имамо подршку виших инстанци власти. У претходној години у дело смо спровели пројекте у укупној вредности од око 306 милиона динара. Од тог износа око 234 милиона динара опредељена су из различитих републичких и покрајинских фондова. За сваки динар из општинског буџета за реализацију планираних пројеката из републике и покрајине добили смо три. Све то не би било могуће без квалитетне пројектно -техничке документације и средстава у буџету за њихово суфинансирање. За општину попут оџачке није лако издвојити око 44 милиона за реконструкцију само дела једне улице, али је могуће ако се новац из буџета троши наменски и ако се током године води рачуна о сваком динару - истакла је Васиљковић, најавивши реализацију низа инвестиција.
-У току је поступак за наставак радова предвиђених на реконструкцији улица Иве Лоле Рибара и Железничке, израда пројекта за наставак радова на реконструкцији девастиране саобраћајнице Бачки Грачац – Крушчић, а у фази је и израда планских докумената за изградњу пута Бачки Брестовац - Српски Милетић. Оно на шта ћемо највише обратити пажњу је израда пројекта за одржавање пута Л410 који је у надлежности општине и свих путева на територији целе општине. Ускоро ће се са радовима кренути на реконструкцији фасде „старе“ зграде општине и фасада „нове“ зграде општине, некадашњег суда, Гимназије и економске школе „Јован Јовановић Змај“, Месне заједнице... У току су радови на изградњи кућа за становнике неусловног ромског насеља надомак Богојева, зграде за 21 избеглу и расељену породицу у насељу „Пејтон“. Ових дана приводе се крају радови на замени кровне конструкције у ОШ ,,Нестор Жучни“ у Лалићу... Ово је само део оног што планирамо да урадимо у току ове и наредних година - истакла је Васиљковић, додавши да у локалној самоуправи планирају и раде на дуже стазе.

Нико не спори да се у општини Оџаци последњих година не решавају поједини инфраструктурни проблеми који су деценијама „гурани под тепих“, мађутим, спорна је динамика. Извођачи радова неретко не поштују уговорене рокове.
Ко гледа са стране, а није упознат са законским процедурама и проблемима који искрсну у току извођења радова, чини му се да све иде споро и да се одуговлачи. Главни разлог је процедура која претходи реализацији пројекта која је доста захтевна и изискује време. Навешћу вам пример ударних рупа. За реализацију те инвестиције у овој години у буџету смо определили средства у износу од 5 милиона динара, а разлог због којег се није приступило овом послу је процедура коју морамо испоштовати.
Наравно, било је случајева да извођачи који су као најповољнији изабрани на тендеру не ураде квалитено посао, пример је прошлогодишња санација ударних рупа, или да не испоштују рокове. Уговором који локална самоуправа склапа са најповољнијим извођачем  пре почетка извођења радова све је до танчина прецизирано, па и пенали који се плаћају ако се рокови не испоштују, или ако се, као што је био случај са поменутим прошлогодишњим крпљењем рупа, посао не обави квалитетно.
На крају крајева, ко ће се сећати да је рок на реконструкцији моста према Бачком Грачацу  пробијен, а да су радови на санацији кровне конструкције на основној школи у Лалићу или канализација у радној зони окончани пре рока. Важније од тога је да се данас саобраћај преко реконструисаног моста на каналу Дунав -Тиса - Дунав  одвија безбедно и без застоја, да у образовној установи „Нестор Жучни“ не страхују од урушавања кровне конструкције, да радна зона има канализациону мрежу...?!

Последњих година ескалирао је проблем напуштених животиња.
Са проблемом напуштених животиња суочавају се све локалне заједнице у Србији. Све што се дешава у нашој општини, дешава се и у другим локалним заједницама. О томе најбоље говоре активности које се предузимају на нивоу државе како би се проблем напуштених животиња решио. У општини Оџаци тренутно радимо на изменама свих одлука о комуналним делатностима. Изменама ће бити обухваћене и одлуке о зоохигијени. То је почетни корак у решавању проблема напуштених животиња. Запослени у Одељењу за инспекцијске послове и мој помоћник Милорад Станишић обишли су поједине локалне заједнице, како би се упознали са корацима које оне предузимају да би решили проблем напуштених животиња. Наш хендикеп је што немамо азил за хумано збрињавање паса луталица, али искуства из локалних заједница које имају азиле говоре да он не гарантује да ће се проблем решити. Отежавајући фактор је и лажирање угриза, превоз напуштених животиња из једне општине у другу... Алармирали смо све субјекте који нам могу помоћи у прикупљању доказа о злоупотребама  да нам помогну у прикупљању доказа како би овим појавама стали у крај.

Да ли ће се радити на санацији водоводне мреже у општини?
Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство суфинансираће изградњу постројења за дезинфекцију воде у Каравукову и Дероњама. Када смо сагледали актуелну ситуацију везану за водоснабдевање, дошли смо до сазнања да ова два насељена места имају најлошији квалитет воде, па смо донели одлуку да кренемо у реализацију изградње постројења за дезинфекцију. За доделу средстава аплицирали смо и код Канцеларије за управљање јавним улагањима пројектом вредним 350 милиона динара за замену азбестних цеви у Оџацима. За то смо имали пројекат из ранијих година који смо модификовали, и према неким назнакама, постоје велике шансе да нам се средства за овај пројекат одобре.
Прошле године смо започели, а ове године треба да се заврши студија изводљивости водоснабдевања на територији целе општине. За тај посао путем јавне набавке ангажовали смо реномирану кућу „Јарослав Черни“ из Београда и од њих очекујемо да нам предложе начин и дају смернице у правцу решавања капацитета и квалитета воде у општини до 2050. године.

После 14 година паузе, поново се организује манифестација „Црвенокса богиња“
Ако Сомбор, Апатин, Бач, Кула... имају манифестације по којима су препознатљиви, не видим ни један разлог да тако нешто нема и општина Оџаци. Одлучили смо да поново организујемо манифестацију „Црвенокса богиња“, која је из мени непознатих разлога заборављена, због грађана који су нам то сугерисали. Верујем да ће тродневни програм привући велики број наших суграђана и становника околних општина и да ће ова манифестација поново заузети место које је имала деведестих година прошлог века. Радују добре реакције грађана, добар одзив спонзора, јавних предузећа и установа. Све то наговештава да смо направили прави потез кад смо одлучили да поново удахнемо живот овој манифестацији.

Ускоро ће радна зона у потпуности бити инфраструктурно опремљена. Има ли назнака доласка нових инвеститора?
Разговарала сам  са сарадницима у последњих пола године  са 6 инвеститора који су општину Оџаци препознали као погодну средину за покретање производње. Реч је о представницима предузећа која би, уколико покрену производњу у радној зони, запослила од 60 до 100 људи. Оно што сам приметила, добро су се распитали о нашој општини и условима у радној зони. Њихово кључно питање односило се на кадрове који су им потребни у случају да донесу одлуку да покрену производњу.

Трећа сте жана на челу општине Оџаци од 2000. године. Некад су на ту функцију били „претплаћени“ припадници јачег пола.
Нажалост, и дан-данас има оних који мисле да женама није место на овој функцији. На сву срећу, у већини су они који не деле то мишљење. Чињеница да данас  на челу градова и општина у Србији има 10 жена говори да се ствари и по овом питању померају напред. О мандату сваког председника, био он мушко или женско, треба да се суди на основу резултата. Због тога сам на почетку разговора рекла да је рано за „подвлачење црте“. Волела бих да се о мом раду на месту председнице општине коначни суд донесе на крају четворогодишњег мандата, када ће ефекти оног што смо урадили и оног што локална самоуправа планира да уради бити видљивији.

 

Последње ажурирано четвртак, 24 мај 2018 19:34
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.