Home Актуелно Друштво Резултати помоћи конкретни и видљиви
Резултати помоћи конкретни и видљиви ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 јун 2018 19:58

Делегација Европске уније и заменици амбасадора 15 земаља боравили у радној посети Бачу. Матеја Норчић - Штамцар: Посета Бачу је је прилика да се дипломате на лицу места увере како се троши новац пореских обвезника из земаља чланица Европске уније

У уторак, 5. јуна, представници делегације Европске уније у Београду и заменици 15 амбасадора, земаља чланица Европске уније боравили су у радној посети Бачу. У разговору који су водили са председником општине Бориславом Антонићем и његовим сарадницима дипломате су се упознале са даљим корацима које локална самоуправа  планира у области прекограничне сарадње и очувању културно-историјског наслеђа.
Након радног састанка, висока делегација Европске уније и заменици амбасадора обишли су Фрањевачки самостан, Манастир Бођане и Тврђаву у Бачу, која је средином маја текуће године добила престижно признање Европа Ностра за културно наслеђе.
У изјави за медије, заменица шефа делегације Европске уније у Београду Матеја Норчић Штамцар је рекла да је за пројекат конзервације и рехабилитације Тврђаве Бач из фондова ЕУ опредељено два  милиона евра, а за пројекат рехабилитације Фрањевачког самостана око милион евра.

 


–Имали смо занимљив разговор са председником општине Бач Бориславом Антонићем и јако нам је драго да се у овој малој средини планирају пројекти који ће се финансирати из ЕУ фодова - рекла је Штанцер,  додавши да је традиција да делегација Европске уније сваке године обилази општине и градове који су аплицирале и добиле средства из ЕУ фондова.
-Иако је разлог наше посете награда коју је општина Бач добила за пројекат конзервације Тврђаве, посету смо искористили да се на лицу места уверимо како се троши новац пореских обвезника из земаља Европске уније. Бач је сјајан пример средине у којој су резултати помоћи конкретни и видљиви - истакла је Штанцер, додавши да је у години у којој се обележава културна баштина Европе Бач најадекватније место које су дипломате из Европске уније могле посетити.
Напоменувши да њена земља председава Европском унијом,  Ива Крулева, заменица амбасадора Бугарске, рекла је да је импресионирана културним наслеђем општине Бач.
-Обнова културног наслеђа важна је за економију и туризам. Кораци које локална самоуправа у Бачу предузима у том правцу, као и на пољу повезивања и прекограничне сарадње су управо оно за шта се залаже и моја земља - истакла је Крулева.
Посета високе делегацие Европске уније и 15 заменика амбасадора земаља чланица Европске уније за председника општине Борислава Антонића потврда су да општина Бач има културно наслеђе које је јединствено у Европи.
-Дипломате из Европске уније могле су да виде културно-историјске потенцијале општине и да се увере да се средства из европских фондова наменски троше. Верујем да ће њихови утисци и запажања бити од великог значаја за даљу сарадњу наше општине и Европске уније - истако је Антонић.

Последње ажурирано четвртак, 07 јун 2018 20:05
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.