Home Актуелно Друштво Интеграција изгубљеног наслеђа у живот заједнице
Интеграција изгубљеног наслеђа у живот заједнице ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
субота, 07 јул 2018 19:20

У Берлину Општини Бач додељен „Гран при“ за конзервацију Бачке Тврђаве. Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за јавно информисање, културу и односе са верским заједницама: -Награде за културно наслеђе „Европа Ностра 2018“ и „Гран при“ за конзервацију Тврђаве у Бачу показатељи су да је кључ успеха у сарадњи бројних институција и установа.

Престижна награда за културно наслеђе „Европа Ностра 2018“ и „Гран при“ за конзервацију бачке Тврђаве, које су пре дестак дана додељене у Берлину, биле су повод  конференције за новинаре, која је одржана прошле недеље подно Тврђаве у Бачу, а на којој су говорили Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за јавно информисање, културу и односе са верским заједницама, Борислав Антонић, председник општине Бач, Славица Вујовић, ауторка и руководилац пројекта „Векови Бача“ и директор Завода за заштиту споменика културе АП Војводине Зоран Вапа.
Истакавши да су престижна признања додељана пројекту „Векови Бача“ показатељ да је кључ успеха у сарадњи бројних институција и установа, Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама  је рекла да награде показују да је Покрајина на добром путу развоја културе и културног наслеђа.
-Чињеница да је признање добијено у години  која је у Европи проглашена годином културног наслеђа, додатан је разлог за честитке и понос.  Награде Европске уније за културно наслеђе говоре о великом подухвату и на понос су читаве нације - истакла је на конференцији за новинаре у амбијенту Тврђаве у Бачу покрајинска секретарка Драгана Милошевић, поручивши да ће Покрајинска влада и у наредном периоду наставити да пружа подршку пројекту „Векови Бача“.
-Желим вам срећу у будућем раду, а ми смо ту да вас подржимо у оном што у наредном периоду планирате да урадите - рекла је покрајинска секретарка Драгана Милошевић.

Подсетивши да је награда „Европа Ностра“  најугледнија европске награда у области културног наслеђа, ауторка и координаторка пројекта Славица Вујовић је рекла да је пут до награде био дуг.

-Награђен је интегративни приступ у очувању културног наслеђа. Једно изгубљено наслеђе интегрисано је у живот заједнице и то је урађено захваљујући једном дугорочном и стратешки добро осмишљеном приступу. За награду „Европа Ностра“ ове године конкурисало је  160 пројеката из читаве Европе, а пројекат „Векови Бача“ је један од 29 којима је додељено признање. Међу 29 награђених пројеката стручна комисија је због изузетног квалитета  издвојила 7 и наградила их „Гран пријем“. Међу њима се нашао и пројекат „Векови Бача“, један од 3 у категорији конзервације којима је припао „Гран при“ - истакла је Славица Вујовић, конзерватор и саветник у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе Петроварадин, додавши да су три награде које су додељене Србији за културно наслеђе у Берлину најава повратка наше конзервације на европско тло.
-Награде ,,Европа Ностра“ и „Гран при“ за конзервацију Тврђаве у Бачу круна су оног што у општини Бач радимо од 2006 године. Те године у Покрајинском заводу за заштиту културе креиран је развојни пројект „Векови Бача“. Намера нам је била да од три споменика културе од изузетног значаја који се налазе на територији општине Бач - манастир Бођани, фрањевачки самостан и Тврђава Бач, направимо једну интердисциплинарну и слојевиту причу; да осим споменика културе искористимо и природне потенцијале које општина Бач има и нематеријалну баштину. Већ 2010. године пројекат ,,Векови Бача“ са окружењем је дошао на прелиминарну листу светске културне баштине. Резултати  дванаестогодишњег рада су изванредни. Надамо се да ће за годину и по дана овај поројекат бити уписан на листу светске културне баштине - истакао је Зоран Вапа, додавши да су престижне европске награде које су додељене  пројекту ,,Векови Бача“ само један камен у мозаику онога чему се Покрајинском заводу за заштиту споменика културе надају и верују.
За председника општине Бач Борислава Антонића престижна европска признања допринеће даљем развоју туризма у општини Бач.
-У сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе интензивно радимо на очувању богатог културно – историјског наслеђа, по коме општина Бач као јединствен културни простор предњачи у АП Војводини. Изузетно ценимо наше културну баштину и видимо је као  битан ресурс који може допринети бржем развоју туризма у нашој локалној заједници - истакао је на конференцији за новинаре, која је одржана подно бачке Тврђаве, Борислав Антонић.

 

Последње ажурирано субота, 07 јул 2018 19:41
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.