Home Актуелно Друштво Посебна мера - подстицај за стамбено проширење
Посебна мера - подстицај за стамбено проширење ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 23 август 2018 11:26

Новим мерама Покрајинска влада стимулише популациону политикуУ АП Војводини веће накнаде породицама са троје и више деце. Од 1. јануара 2019. године Покрајинска влада уводи меру помоћи и за незапослене мајке са трећим и четвртим дететом.

-Овогодишњим буџетом АП Војводине за спровођење мера популационе политике обезбеђено је 727 милиона динара. Породице са троје и више деце у Покрајини имаће већи обим права и надокнада него у осталим  деловима Србије - истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, најавивши и неке нове мере за повећање наталитета.
Оспоривши неке наводе да је Покрајина укинула или смањила накнаду за треће дете, Мировић је рекао да је до сада једино Покрајина обезбеђивала месечну надокнаду од 12.000 динара у трајању од две године.
-Убудуће ће тај износ за породице са трећим дететом за запослене жене обезбеђивати Република Србија, и то у трајању од 10 година - појаснио је Мировић, поручивши да ће Покрајинска влада, прва у Србији, увести меру помоћи и незапосленим женама са трећим и четвртим дететом, такође у износу од 12.000 динара месечно.


-У ту категорију спада око 2.000 жена у Покрајини, које би биле у неравноправном положају са запосленим мајкама да ту меру нисмо увели - истакао је Мировић, додавши да ће примена те мере почети од 1. јануара 2019. године.
По речима председника Покрајинске владе Игора Мировића, нова мера за јачање популационе политике, односно повећање наталитета, односи се и на могућност унапређења услова становања породица у којима се роди треће и четврто дете.
-Покрајинска влада ускоро ће расписати конкурсе за бесповратна средства за стамбено проширење породицама са троје и четворо деце, а то је мера која до сада није постојала у Србији -рекао је Мировић.
Подсетивши да је Покрајинска влада у јуну ове године основала Буџетски фонд за пронаталитетну популациону политику, Мировић је најавио наставак суфинансирања биомедицински потпомогнуте оплодње за друго, треће и свако наредно дете.
-У АП Војводини ће бити проширен обим права у оквиру закона, а уз то ћемо задржати обим финансирања - истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, додавши да Покрајинска влада показује де је један од њених приоритета подстицај рађања и помоћ породицама са троје и четворо деце.

 

Последње ажурирано четвртак, 23 август 2018 11:30
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.