Home Актуелно Хроника У плану реконструкција јевне расвете, тротоара...
У плану реконструкција јевне расвете, тротоара... ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 23 август 2018 11:37

Момир Сворцан,секретар месне заједнице ВајскаИз Месне заједница Вајска. Централни догађај у Вајској у августу и ове године Ноћни турнир у малом фудбалу - У току ове године замењене старе азбестне водоводне цеви, санирана већина дивљих депонија

Већ по традицији, централни догађај у Вајској, насељеном месту општине Бач, у августу месецу је ноћни турнир у малом фудбалу. Од секретара Месне заједнице Момира Сворцана сазнајемо да први писани траг о одржавању ове спортске манифестације датира из 1969. године и да се, у безмало 5 деценије свог трајања, турнир играо на три различите локације.
-Први турнири играни су у делу села које мештани зову „Ново насеље“. Након десетак година турнир се „сели“ у двориште месне основне школе, а у последње две деценије одржава се у парку у центру села – каже Сворцан и додаје да је месна заједница ове године пре одржавања турнира у дело спровела низ припремних радњи, а све са циљем да овај спортски догађај подигне на виши ниво.
-Пре одржавања турнира купљени су нови голови за мали фудбал, постављена је заштитна мрежа иза голова по целој ширини терена. За најмлађе посетиоце купљена је и инсталирана љуљашка, а у једном делу терена појачана је расвета, захваљујући којој је прегледност боља него претходних година - каже за „Наше новине“ секретар Месне заједнице Вајска Момир Сворцан и додаје да су се у богатој историји турнира мењале локације на којима се мали фудбал у ноћне сате у Вајској играо, али и број екипа које су на турниру учествовале.


Централни догађај у августу и ове године Ноћни турнир у малом фудбалу-Број екипа варира из године у годину. Некад их је било само из Вајске 15, а ове ове године на турниру учествује 9 екипа из Вајске, Бођана, Бача и Новог Села. Друга су времена дошла, све је мање омладине у селу, а и фонд награда је скромнији него што је некад био. Свесно смо ишли на то да фонд награда буде примерен тренутној ситуацији. Циљ нам је био да се традиција настави и да се наши суграђани, који у великом броју прате турнир, у вечерњим сатима друже и забаве - каже Сворцан и додаје да ће у суботу, кад се „спусти завеса“ на овогодишњи Ноћни турнир у малом фудбалу од укупног наградног фонда који износи 84.000 динара, 60 одсто припасти победничкој екипи, 30 одсто другопласираној и 10 посто трећепласираној.
Од осталих активности које су се дешавале у току ове године у Вајској, Момир Сворцан истиче завршетак послова на замени старих азбестних водоводних цеви и санацију неколико ударних дивљих депонија.
-Старе азбестне водоводне цеви су замењене новим, модернијим и тај проблем је на задовољство грађана решен на дужи временски период. Нажалост, то исто не могу рећи за дивље депоније које су саниране захваљујући радницима из ЈКП ,,Тврђава“. Дивље депоније, које углавном настају због небриге мештана села који се баве сакупљањем секундарних сировина, проблем су са којим се суочавамо из године у годину. Ове године тај проблем је ескалирао, пошто они који се баве сакупљањем секундарних сировина пале бакар, каблове и остали материјал који није за продају, па се селом шири непријатан мирис.
Секретар Месне заједнице Вајска Момир Сворцан хвали сарадњу и ажурност локалне самоуправе, без које, по његовим речима, реализација активности које почетком године планира Савет Месне заједнице не би била могућа.
-Локална самоуправа излази у сусрет нашим захтевима. Пошто у Вајској није на снази месни самодопринос, финансијски зависимо од локалне самоуправе која своје обавезе испуњава на време. Једна од инвестиција која би требала да се реализује у селу захваљујући локалној самоуправи до краја године је реконструкција расвете у селу. Имамо обећање из локалне самоуправе да ће у главним улицама на свакој бандери, а у споредним на свакој  другој, старе сијалице бити замењене савременим штедљивим ЛЕД сијалицама - истиче Сворцан и најављује да ће у току ове године бити реконструисан тротоар у центру села.
-Пешачка стаза у Улици Маршала Тита, дуга око 70 метра и широка 4,5 метра, већ годинама је у лошем стању. У плану је да се постојећи дотрајали бетон уклони и да се на његово место постави бехатон подлога. За реализацију те инвестиције у месној заједници имамо урађену пројектно - техничку документацију и очекујем да се ова инвестиција реализује до краја ове године - каже Сворцан.
По речима секретара Месне заједнице Вајска, захваљујући лицима која су ангажована путем јавних радова, комунална  хигијена у селу подигнута је на виши ниво.
-Захваљујући Националној служби за запошљавање и локалној самоуправи, које финансирају извођење јавних радова, потписали смо уговор са 4 радника са евиденције Националне службе за запошљавање који ће до 16. децембра бити ангажовани на санацији атмосферских канала, сечи дивљег растиња, а кад дође време, за садњу и на пошумњавању једног дела у месном парку који је временом „оголео“- каже Сворцан и додаје да је, поред решавања комуналних проблема, Месна заједница била активна и на хуманитарном плану.
-На иницијативу Савета Месне заједнице, ове године у две хуманитарне акције прикупљено је око 150.000 хиљада динара који су усмерени као јенократна помоћ нашим социјално најугроженијим суграђанима. Наставићемо са том врстом помоћи, као и са акцијама које у дело спроводимо у сарадњи са Центром за социјални рад, Домом здравља и осталим институцијама са којима имамо добру сарадњу - рекао је Момир Сворцан, секретар Месне заједнице Вајска.

Последње ажурирано четвртак, 23 август 2018 11:44
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.