Home Актуелно Друштво Контејнери пуни отпада који није комунални
Контејнери пуни отпада који није комунални ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 23 август 2018 11:49

Неконтолисано одлагање отпада ружи животну околину. Упркос апелима из ЈКП ,,Услуга“, стари намештај, грађевински и други материјал одлаже се на местима која за то нису предвиђена.

Претрпане уличне канте, дивље депоније, стари намештај, грађевински материјал на местима која за то нису предвиђена, нешто је што се често ових дана може видети на улицама административног центра општине Оџаци.То су призори на које се често жале грађани, али и надлежни у ЈКП ,,Услуга“ који кажу да редовно празне канте и контејнере за смеће. Разлог због ког се смеће из појединих контејнера и уличних бетонских канти за смеће „прелива“, поручују из комуналног предузећа су поједини грађани који, упркос апелима да то не чине, у те исте канте и контејнере одлажу отпад који није комунални. Оно што у контејнере не може стати, кажу у ЈКП ,,Услуга“, појединци остављају поред њих, па се преко ноћи стварају мале депоније. Једну такву, која даје за право надлежнима из ЈКП ,,Услуга“ овековечио је и наш дежурни фоторепортер у центру Оџака. На њој се види да у контејнеру за комунални отпад најмање има комуналног отпада. Правила о одлагању смећа се не поштује и кад је реч о бетонским кантама. У више наврата објавили смо апел радница ЈКП ,,Услуга“, које су задужене за одржавање хигијене у ужем градском језгру, да се у бетонске канте не одлаже смеће које није улично, међутим, као и у случају великих контејнера, све је остало на апелу. Појединци настављају да одлажу отпад на места која за то нису предвиђена, а до када ће, време ће показати.

 

Са пуним правом жале се из ЈКП ,,Услуга“ на несавесне појединце којима је, уместо да назову надлежене из овог предузећа, милије да стари намештај, грађевински материјал и други отпад који није комунални, одлажу на места која за то нису предвиђена, али ни жалбе грађана нису без основа. Један наш суграђанин своју тврдњу да комуналци нису савесни приликом одвоза смећа поткрепио је фотографијом коју је насловио ,,Овако изгледа кад оџачки комуналци покупе смеће“. Не спори наш суграђанин да се смеће редовно одвози, али апелује на надлежне из ЈКП ,,Услуга“да радницима који су ангажовани на тим пословима скрену пажњу да буду педантнији приликом пражњења канти.

Стиже нови контигент контејнера

Кад се оконча поступак јавне набавке, који је почетком овог месеца расписала локална самоуправа, створиће се услови за набавку нових контејнера. У локалној самоуправи сазнајемо да је вредност јавне набавке 2 милиона динара са порезом на додату вредност и да је у плану куповина 10 затворених и 7 отворених контејнера од 5 кубика и 13 контејнера од 1,1 кубик. Новим контејнерима замениће се они којима је истекао рок употребе, а у плану је да се део њих постави на местима где их до сада није било.

Последње ажурирано четвртак, 23 август 2018 11:55
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.