Home Актуелно Хроника ,,Магна’’ донирала опрему
,,Магна’’ донирала опрему ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 27 септембар 2018 20:08

Драган Студен,председник Удружења МНРОПроблемима у сусрет: Првог октобра отвора се сензорна соба у Удружењу МНРО. Рад у сензорној соби је пре свега намењен за децу и омладину која имају тешкоће обраде свакодневних сензорних информација у целовит садржај

Захваљујући успешној сарадањи коју Удружења МНРО има са компанијом ,,Магна’’, у дело је спроведена још једна инвестиција која ће додатно унапредити рад ове установе за децу и омладину са сметњама у развоју. Реч је о сензорној соби која је опремљена опремом и елементима захваљујући средствима које је компаније ,,Магна’’ донирала Удружењу МНРО, а која ће са радом почети првог дана октобра.
Од председника МНРО Драгана Студена сазнајемо да је компанија ,,Магна’’ и у претходном периоду излазила у сусрет Удружењу „Златна барка“.


-Компанија ,,Магна’’ је и у претходном периоду финансирала опремање просторија удружења, показавши на тај начин да је спремна и опредељена да своје капацитете ангажује и у сфери социјалне заштите. Најновија инвестиција коју је удружење реализовало захваљујући средствима ове компаније од изузетног је значаја за наше кориснике, као и децу и омладину са сметњама у развоју која су укључена у инклузивно образовање - рекао је за „Наше новине“ Драган Студен, додавши да је сензорна соба средство намењено за рад терапеута.
-Захваљујући опреми у сензорној соби, терапеути могу да дозирају стимулусе за свако чуло и да их прилагођавају индивидуалним каректеристикама сваког корисника. Соба је опремљена меканим зидним облогама и подом и садржи комплет опреме од различитих елемената, као што су светлосни пројектор, ротирајућа „диско“лопта“, рефлектор - извор светлости, сноп светлећих оптичких влакана, цев визуелних ефеката, огледалске фолије, распршивач ароме, вибрационе музичке фотеље, вибрациону струњачу, УВ лампу са ефектима звезданог неба, масажну вибрациону цев змија, музичке и тактичке лопте... - каже Студен и додаје да је сензорна соба пре свега намењена за децу и омладину која имају сметње сензорне интеграције.
-Реч је о деци и омладини која имају тешкоће обраде свакодневних сензорних информација у целовит садржај и која манифестују необично понашање, као што су избегавање или претерано тражење додира, покрета, звукова и светлосних сензација - појашњава Студен и додаје да у току третмана у сензорној соби терапеут настоји помоћи детету да се ангажује у активностима које ће задовољити сопствене потребе и омогућити му да формира адаптивне рекације које ће развити функције са којим има потешкоћа.
-Нико не може организовати дететов мозак, осим њега. Оно то мора учинити само, али не кроз бесциљну игру. У сензорној соби свака активност има смисла, све је усмерено ка неком циљу, а тај циљ је самоорганизација и унутрашње управљање. Дете је самоорганизовано када се може играти са нечим на конструктиван начин једно одређено време по захтевима и у складу са својим узрастом. Крајњи циљ је да дете постане способно и да се само усмерава у животу и да сврсисходно организује своје понашање- истакао је председник Удружења МНРО Драган Студен.

 

Последње ажурирано четвртак, 27 септембар 2018 20:13
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.