Home Актуелно Друштво Наставак подизања квалитета живота грађана
Наставак подизања квалитета живота грађана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 12 децембар 2018 21:07

За „Наше новине“ говори Борислав Антонић, председник општине Бач. У разговору за „Наше новине“ Антонић сумира резултате из 2018. године и говори о плановима локалне самоуправе за 2019. годину

-У локалној самоуправи Бач можемо бити задовољни оним што је урађено у 2018. години, која ће остати упамћена по неколико ствари, а то су интензивне активности на пољу инфраструктурних радова, тако и по престижном признању „Европа ностра“, награда због које је општина Бач била у жижи интересовања јавности и медија у Србији - истакао је председник општине Бач Борислав Антонић, који у разговору за „Наше новине“ каже да локална самоуправа има велике планове за 2019. годину, а све у циљу подизања квалитета живота грађана.

Да ли сте урадили све што је било предвиђено у 2018. години?
Урадили смо највећи део планираног, али нисмо докрајчили све до краја. Код реализације појединих пројеката морала се поштовати процедура која је заснована на законским прописима, коју смо у потпуности поштовали. Све што нисмо завршили ове године, а за шта имамо опредељена средства у буџету, настављамо да радимо наредне 2019. године.


Међу првим сте општинама у Србији која пре утврђивања предлога буџета консултује грађане.
Са том праксом кренули смо другу годину након што је коалиција на власти, предвођена Српском напредном странком, преузела руковођење општином. Пре него се то десило, обећали смо грађанима да ће рад локалне самоуправе бити транспарентан и јаван и то обећање смо испунили. Консултовање шире јавности, пре него се буџет нађе пред одборницима у Скупштини општине, логичан је потез, пошто само на тај начин можемо стећи увид у размере појединих проблема.

Да ли локална самоуправа уважава сугестије грађана или их само евидентира?
Уважавамо примедбе грађана и реализујемо бар неки од предложених пројеката у току године. Настојимо да изађемо у сусрет жељама наших суграђана, чак и онда кад нам предлажу да урадимо оно што није у надлежности локалне самоуправе.
Да ли су вам грађани сугерисали и електрификацију радне зоне, посао који се реализује ових дана?
Сваке године реализујемо неку од инвастиција на инфраструктурном опремању радне зоне. Један од тих послова у низу је и електрификација за коју имамо урађену пројектно-техничку документацију и спроведен поступак јавне набавке. Уколико временски услови буду ишли на руку извођачу, за очекивати је да се ова инвестиција реализује до краја ове или у првој половини јануара наредне године. Тренутно се у радној зони гради 5 производних објеката у којима је планирано да се запосли око 100 људи. Кад се заврши изградња ових објеката, постојећа радна зона биће попуњена. Како бисмо потенцијалне инвеститоре спремно дочекали, својевремено смо донели одлуку о изградњи нове радне зоне. Израда плана детаљне регулације је при крају, међутим, због неких непредвиђених околности, динамика која претходи почетку изградње нове радне зоне је дужа од оне коју смо предвидели.

И ове године локална самоуправа средствима из буџета подстицала је развој пољопривредне производње.
Чињеница да је већина становништва општине Бач је оријентисана на бављење пољопривредном производњом и да је пољопривреда традиционално једна од најважнијих области у општини, били су опредељујући фактори кад смо 2016. године донели одлуку да субвенционишемо активна пољопривредна газдинства у општини. У току 2018. за ту намену у буџету смо определили 10 милиона динара и са том праксом, као и са изградњом атарских путева, одржавањем каналске мреже..., наставићемо и у наредној 2019. години.

Зна ли се са коликим износом средстава?
Недавно је одржана лицитација државних парцела. Пошто је прилив средстава од лицитације у значајној мери мањи него претходних година, све парцеле издате у закуп по почетним ценама, реално је да износ средстава за субвенционисање пољопривредних газдинстава остане на нивоу овогодишњег. Једино смањење треба очекивати код улагања у каналску мрежу.

У 2018. години локална самоуправа наставила је да реализује пројекте из области путне инфраструктуре?
Са реализацијом пројекта у области путне инфраструктуре наставићемо и у 2019. години. У јануару 2019. планирамо да конкуришемо за реконструкцију пута Економија 3 - Дијана и Бођани – Берава. Очекујем да нам средства буду одобрена за реализацију бар једног од ова два пројекта.
Кад је реч о инвестицијама које планирамо, у 2019. години очекује нас наставак радова на изградњи канализације у Селенчи, преко Канцеларије за јавна улагања реконструкција Основне школе ,,Вук Караџић“ у Бачу са доградњом базена, реконструкција старе сале биоскопа у неку врсту производне хале. Пројектно - техничку документацију имамо спремну и за изградњу канализационе мреже за Мали Бач, Бачко Ново Село и Плавну. Реч је о капиталним инвестицијама које без помоћи виших инстанци власти средствима из буџета не можемо сами рализовати.

Шта можете урадити у 2019. години средствима из буџета?
Као и за ову, пројектовани буџет за 2019. годину је развојни и социјални. И даље остајемо доследни кад је реч о спровођњеу социјалног програма, бесплатног превоза ученика, стипендирања студената, помоћи најугроженијом, мајкама, старим немоћним лицима и особама са инвалидитетом... Истовремено, настављамо са даљим улагањима у радну зону, путну инфраструктуру...

Шта у 2019. години могу очекивати месне заједнице?
Податак да се у току сваке године у свакој месној заједници у дело спроведе нека од инфраструктурних инвестиција, најбољи је показатељ да се у локалној самоуправи залажемо за равномеран развој свих насељених места. Захваљујући тој политици, у свим месним заједницама старе водоводне азбестне цеви замењене су новим пластичним, изграђени су нови километри атарских путева са отресиштима, радило се на уличној расвети...

У локалној самоуправи активни сте кад је реч о аплицирању на конкурсе које расписују Републичка министарства и Покрајински секретаријати.
За израду пројектно-техничке документације за ову годину у буџету смо определили 28 милиона, а за наредну 20 милиона динара. Реч је означајним средствима за буџет општине, међутим, много су значајнији бенефити од реализованих пројеката. Због тога, осим што у буџету определимо средства, аплицирамо на сваки конкурс за доделу средстава за израду пројектно-техничке документације.

Имају ли више инстанце слуха за пројекте из општине Бач?
По преузимања руковођења Покрајином, актуелна Влада АП Војводине јасно је рекла да ће подржати локалне самоуправе које имају квалитетну пројектно-техничку документацију и минимум средстава за њихово суфинансирање. Задовољан сам нивоом сарадње и чињеницом да је расподела средстава у односу на претходни период праведнија. Општина Бач је само једна од 45 локалних заједница у АП Војводини, па због тога велику пажњу поклањамо изради пројектно-техничке документације. Колико смо у том послу били успешни, најбоље говоре реализовани и они пројекти који ће тек бити реализовани захваљујући средствима која смо добили од виших инстанци власти на основу пројектно-техничке документације.

Прошле недеље уручили сте новчану помоћ мештанима села Каменица и општине Лепосавић. То није први пут да општина Бач помаже српском становништву на Косову и Метохији.
Овим гестом српском живљу на Косови Метохији хтели смо да поручимо да становници општине Бач подржавају њихово настојање и борбу да остану на вековним огњиштима. Локална самоуправа својевремно је донирала изградњу храма цара Константина и царице Јелене и пријатељство које је тад склопњено са општином Лепосавић траје до данашњих дана. Увек смо спремни да помагнемо нашим сународницима из јужне покрајине. Република Србија је њихова земља као и наша и најмање што смо могли да учинимо како би им помогли у овим тешким временима је да оним најугроженијим доделимо новчане донације.

Последње ажурирано среда, 12 децембар 2018 21:16
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.