Home Актуелно Хроника Мандатним казнама против несавесних грађана
Мандатним казнама против несавесних грађана ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 27 децембар 2018 18:40

Милорад Станишић, помоћник председника општине Скупштина општине Оџаци усвојила одлуку о условима и начину држања паса и мачака. На име одштетете за угризе паса луталица, правих и лажних, и ове године из буџета општине издвојиће се око 20 милиона динара - Упркос апелима, несавесни појединци и у 2018. години наставили са уништавањем и одношењем друштвене имовине

Проблем паса луталица присутан је у свим општинама и градовима у Србији. На име одштете  грађанима који су имали „близак сусрет“ са напуштеним животињама исплаћују се надокнаде за угризе, претрпљен страх, душевну бол... Износи који се за ту сврху опредељују у буџету су из године у годину све већи, а једино по чему се локалне заједнице и градови у Србији разликују кад је реч о напуштеним животињама је висина средстава која се у току године исплати грађанима који су „пресавили табак“ и тужиле надлежне који су задужени за њихово збрињавање. При самом врху, сходно „снази“ буџета, кад је реч о исплати штете на име угриза паса луталица, је општина Оџаци коју су угризи напуштенх живовотиња у последње две године коштале реализације једне или две капиталне инфраструктурне инвестиције.
Од Милорада Станишића, помоћника председника општине задуженог за комуналне делатности, сазнајемо да ће, као и прошле године, и ове угризи паса луталица општински буџет коштати око 20 милиона динара.


-У 2018. години није дошло до повећања, али ни до смањења броја грађана који су због угриза паса луталица тужили општину. Износ средстава који ће ове године бити исплаћен готово је  идентичан прошлогодишњем, упркос чињеници да је фирма „Комуналац“ из Куле, коју је локална самоуправа ангажовала путем поруџбенице, на терену спровела три акције на хватању паса, које су након стерилизације, чиповања и вакцинације у Кули поново враћали у општину Оџаци, а за неке од њих су, док су били смештени у азилу, пронађени нови власници - каже Станишић и појашњава да  након стерилисања пси изгубе агресивност.
-Јавна је тајна да постоје случајеви лажирања угриза паса луталица. Пре две године полиција је привела лице које је модификованим клештима наносило повреде сличне угризима паса појединцима, који су на то добровољно пристајали како би стекли материјалну корист. Нека од тих лица су процесуирана пред надлежним судом, међутим,  то није утицало на смањење броја одштетних захтева. Пошто у надлежности општине није да проналази и кажњава, једино што нам преостаје је да платимо одштету - каже Станишић и додаје да је једно од могућих решења које може утицати на смањење издвајања на име одштета за угризе паса луталица нова одлука о условима и начину држања паса и мачака.
-Новом одлуком о условима и начину држања паса и мачака, коју су одборници у локалном парламенту усвојили на последњем овогодишњем заседању локалног парламента прописани су услови и начин држања паса и мачака,прва,обавезе и одговорност власника,заштита од злостављања,хватања и збрињавања напуштених животиња,прекршаји и казне као и надлежни орган који ће контролисати поштовање спровођења одлуке каже Станишић и додаје да се једна од значајнијих новина односи на овлашћење комуналних  инспектора, који ће моћи да наплаћују мандатне казне од власника животиња који крше или се не придржавају одлуке о комуналним делатностима.
-Мандатне казне могле би да буду делотворан лек и у борби против несавесних појединаца који су и у 2018. години били активни на уништавњу друштвене имовине. У више наврата апеловали смо да то не чине, међутим, слике поломљене саобраћајне сигнализације, уличних мобилијара, одлагање грађевинског отпада, старог намештаја и другог отпада на местима која за то нису предвиђена, одношења металних канализационих шахти..., говоре да апели нису имали ефекта. Такво чињење, као и у случају лажирања угриза паса луталица, за последицу има да се сваке године из буџета издвајају огромна средства којима се могу решити други инфраструктурни проблеми - каже Станишић и додаје да ће, упркос појединцима који уништавју друштвену имовину, локална самоуправа и у 2019. години  наставити са постављањем саобраћајне сигнализације, металних шахти, бетонских кугли, клупа за одмор...у свим насељеним местима у општини.
-У току следеће године у плану је израда техничке регулације за насељено место Оџаци, за чију израду су средства опредељена у буџету, којим су предвиђена места на којима саобраћајни знаци треба да стоје , колика је њихова удаљеност од пута, раскрснице... Након израде плана приступићемо постављању нове саобраћајне сигнализације, као и свега онога што је уништено или однесено, како на територији Оџака, тако и на територији осталих насељених места у општини - каже Станишић.
Саговорник „Наших новина“ упутио је честитку за новогодишње и божићне празнике свим грађанима општине Оџаци.
-Грађанима општине Оџаци желим пуно здравља, личне и породичне среће у наступајућој години. Позивам их да нам предлажу шта би по њима требало урадити како би нам општина била пожељна средина за живот - рекао је Милорад Станишић, помоћник председника општине за комуналне делатности.

 

Последње ажурирано четвртак, 27 децембар 2018 18:44
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.