Home Актуелно Хроника Презентовани примери добре праксе у раду са рањивим групама
Презентовани примери добре праксе у раду са рањивим групама ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 27 децембар 2018 18:45

Са конференције у БраселониЗаменик председника општине Мирослав Кондић у Барселони представио пројекат „Да сваки Ром има дом“. На конференцији у главном граду Каталоније, која је за циљ имала допринос развоју координисане стратегије на регионалном нивоу, учествовали представници регионалних и локалних власти, институција и други званичници из целе Европе.

Један од догађаја који се збио у општини Оџаци, а који је привукао велику позорност медија и јавности у Србији био је  завршетак пројекта „Да сваки Ром има дом“. Почетком овог месеца, на свечаности која је уприличена тим поводом, потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић и председница општине Оџаци Латинка Васиљковић уручиле су кључеве нових, потпуно опремљених кућа за 34 ромске породице, које су до јуче биле смештене у неусловном насељу надомак Богојева. Тиме је озваничен крај пројекта „Да сваки Ром има дом“ који је реализован у две фазе. У току прве изграђена је непостојећа инфраструктура у насељу „Черга“ у Дероњама, а у току друге 34  стамбена објекта који су грађени по стандардима Европске уније.

Пројекат чија је укупна вредност 1.050.000 евра финансиран је средствима Европске уније, а кофинансиран средствима Владе Републике Србије и општине Оџаци, која је, осим учешћа од 15 одсто од укупне вредности пројекта за изградњу кућа у пет насељених места општине Оџаци обезбедила и инфраструктурно опремљене  грађевинске парцеле - рекао је  заменик председника општине Оџаци Мирослав Кондић на конференцији у Брселони, на којој је представио пројекат „Да сваки Ром има дом“.
-Конференцији у Барселони присуствовали су представници регионалних и локалних власти, као и представници других институција из целе Европе. Цео догађај поводом обележавања Међународног дана мигранта, 18. децембар, организовали су АЕР, Assembly of European Regions, и регија Каталонија, а све са циљем  доприноса развоју координисане интеркултуралности на старом континенту - рекао је за „Наше новине“ Мирослав Кондић, додавши да је на конференцији, између осталог, промовисана различитост и укључивање миграната на регионалном нивоу.
-Учесници и ораганизатори конференције имали су само речи хвале за реализацију пројекта „Да сваки Ром има дом“. Оно што их је највише дојмило је чињеница да је пројекат завршен пре предвиђеног рока - каже Кондић и додаје да  успешна реалзација свих зацртаних пројектних активности и активна улога локалне самоуправе, од почетка до краја његове реализације, општину Оџаци препоручују као средину за реализацију пројеката из других области  које финансира Европска унија.
-Позвани говорници и учесници конференције из свих европских градова и регија говорили су о примерима добре праксе у раду са рањивим групама, укључујући примере политика, програма и пројеката промовисања инклузије, учешћа у економском и политичком животу, позитивној интеркултуралности, интеракцији и осећају припадности - прецизира Кондић и додаје да ће  резултати дискусије са конференције у главном граду Каталоније, на којој је у својству представника АП Војводине представио резултате пројекта „Да сваки Ром има дом“ бити уврштени у извештај организације Приступ услугама за мигранте инвалиде која је била један од организатора конференције.                           У.М.

 

Последње ажурирано четвртак, 27 децембар 2018 18:51
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.