Home Актуелно Друштво Једни хвале, други критикују
Једни хвале, други критикују ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 10 јануар 2019 15:25

Александар Дикић

О учинку локалне самоуправе у 2018 години за „Наше Новине“ говоре представници позиције и опозиције. Какав је учинак рада извршне и законодавне валсти у 2018 години ,да ли је пројектовани буџет за текућу годину онакав каквим га представљају носиоци власти у општини Оџаци питања су на која су „Наше Новине“одговор затражиле од представника позиције и опозиције.За разлику од представника актуелне коалиције на власти,који дају високу оцену за тековине рада извршне и законодавне власти,а буџет називају реалним ,развојним и добро избалансираним представници опозиције ктитикују рад локалне самоуправе и поручују да је реализовано мало од оног што је обећано грађанима.

Буџет „скројен“ по мери грађана

Незахвално је и површно оцењивати рад локалне самоуправе у 2018. години,а не осврнути се притом на све оно што је у општини Оџаци урађено од како је Општински одбор Српске напредне странке са коалиционим партнерима преузео руковођење општином.Тек кад се сагледају сви ефекти рада може се стећи реална слика о тековинама рада локалне самоуправе.Те тековине грађанима су највидљивије кроз реализацију капиталних инфраструктурних пројеката,којих није мањкало ни у 2018 години,а неће их мањкати ни у овој години.Истине ради поједини радови понекад трају дуже од предвиђеног рока али крајњи ефекат су модерне инфраструктурно потпуно опремљене саобраћајнице,радна зона,мост на каналу ДТД,реконструисане фасаде,дечија игралишта,базен... Не треба заборавити да су за време досадашњег мандата Општинског одбора Српске напредне странке и коалиционих партнера на челу општине купљени мини-бусеви за бесплатан превоз ученика,да се финасијски помажу студенти дефицитарних струка,награђују и стимулишу најбољи ученици средњих и основних школа,студенти.У 2018 години локална самоуправа низом конкретних акција показала је да јој је стало до безбедности најмлађих у саобраћају.Доста је улагано у путну и комуналну инфраструктуру...

Александра ЋирићСве што је урађено даје ми за право да кажем да је општина Оџаци данас боља и просперитетнија средина за живот од оне коју је Општински одбор Српске напредне старнке „наследио“од својих предходника.Верујем да ће,кад се реализују сви пројекти које смо планирали она „сутра“ бити средина у коју ће се људи враћати.Део тих планова видљив је и у буџету за ову годину који је по својим каректеристикама релан и остварив.Приликом усвајања овог најважнијег акта у Скупштини општине одборници опозиције упутили су низ неаргументованих критика на пројекцију буџета незнајући притом да је локална самоуправа пре него је предлог буџета ушао у скупштинску расправу,по први пут, консултовала грађане.Управо оно за шта је опредељено највише средстава,путна инфраструктура,водоснабдевање,сугерсисали су нам грађани из свих насељених места у општини.
Опозиција нас је критиковала и по многим другим питањима али у већини случајева те критике нису биле аргументоване.Прижељкујем да рад највишег законодавног тела у 2019. години буде динамичнији и садржајнији.Опозиција је ту да критикује али и да предлаже решења.Нажалост од стране представника опозиције у прошлој години могле су се чути само речи критике,које су неретко изговаране само зарад прикупљања јефтиних политичких поена.Оно што је добро све странке које имају представнике у локалном парламенту биле су на челу општине.Они који критикују актуелну власт често то заборављају па јој приговарју због прекорачења рокова приликом реализације појединих инвестиција ,истих које су требале,а нису ,бити реализоване за њиховог мандата на челу општине.

Милан ЋукИста мета исто одстојање

Много тога обећале је на измаку 2017. године актуелна власт у општини да ће урадити у 2018 години међутим мало се од тих обећања остварило.Сведоци смо да у дело није реализована друга фаза реконструкције Улице Иве Лоле Рибара и Железничке,да се стало са радовима у Улици  Војводе Мишића...Те две инвестиције,али и инвестиције које се реализују након што се добрано прекорачи рок,  нам говоре да данашњи носиоци власти у општини нису кадри да обављају тако важан задатак.Свесни су тога и њихови ментори из Београда и Новог Сада који им недозвољавају да сами доносе одлуке.Тако је било на почетку њиховог мандата ,а тако је и данас.Уместо да пажњу усмере на чињеницу да нам млади људи одлазе у веће центре и да тај одлив зауставе већим улагањима и субвенцијама у пољопривреду данашњи носиоци власти у општини планирају реализацију економски у потпуности неисплативе инвестиције,изградњу пута Бачки Брестовац –Српски Милетић.Подсетићу их да су долазећи на власт обећавали реална радна места и својеврсни привредни бум општине.Нажалост сведоци смо да за време њиховог мандата ниједан инвеститор није дошао у радну зону у Оџаке,а о препороду општине најбоље ће рећи грађани који чекају аутобус „који никад неће доћи“да се превезу до Сомбора,Новог Сада...Чињеница да аутобуски саобраћај у општини Оџаци не фукционише,да нас напуштају млади људи очигледно нису на листи приоритета актуелне власти,која очигледно нема слуха за потребе грађана.
Буџет за 2019. годину за који тврде да је развојни то није ни у једној- јединој својој тачци.Као и у буџету за  2018. годину побројане су лепе жеље,па шта се од њих оствари.Изнова се прича о истим пројектима,капиталним инвестицијама од којих су неке већ требале бити реализоване.Чињеница да средства преносе из године у годину говори да немају јасну визију где их треба усмерити.
Рад локалног парламента у 2018. години идентичан је оном из 2017. године.Иста мета исто одстојање.Поражавајуће је што се унапред зна ко ће изаћи за говорницу.Све се свело на иступе неколицине одборника.Нажалост већина одборника и чланова Општинског већа није дорасла функцији која им је поверена.Ваљда су и сами свесни тога па се нејављају за реч.

Александар ДикићЈош једна узалуд потрошена година

Као 2015.,2016.,2017. и 2018. година протекла је у ишчекивању“златног доба“које би требало да се деси у општини Оџаци.Наравно сви који су упућени у рад локалне самоуправе знају да се то“златно доба“за њихова мандата неће десити.Уместо својеврсног просперитета који је најављиван грађани су дочекали повећање даџбина,смањење квалитета живота и инвестиције које се реализују у недоглед.Да неће бити боље ни у 2019 години види се из најважније акта локалне самоуправе-буџета који није развојног већ социјалног карактера.Буџет који је скројен по мери актуелне власти је усвојен,а нама остаје да нагађамо у ком месецу првог тромесечја ће доћи до ребаланса.
Скупштина је једино место на ком се,на жалост одборника из редова владујће коалиције,може чути глас опозиције.То је добро међутим све остало што се дешава за време заседања подложно је критици.Забрињава одсуство самокритике одборника позиције, који уљуљкани у скупштинској већини одбијају и сваку помисао да у општини све не функционише како локална власт представља.Нажалост огромна већина тих одборника као и чланова Општинског већа за говорницу никад не излази.

Добрислав ПрелићПуно обећано, мало урађено

Волео би да је није тако али чињенице говоре да је 2018 година кад је реч о раду локалне самоуправе била година „празног хода“.Чак и оне инвестиције чија је реализација била извесна нису се реализовала ,а последица тога је да се средства преносе из године у годину.То ми и највише смета код актуелне власти.Могу да схавтим да се средства преносе у локалним заједницама које имају уређену путну и комуналну инфраструктуру међутим у општини Оџаци која има море инфраструктурних проблема преносити неутрошена средства у наредну годину је благо речено неозбиљно.
Не сумњам у добре намере актуелне власти међутим у свом досадшњем раду показали су недостатак иницијативе.Извесно је да, од кад су преузели руковођење општином, немају самосталност у раду.Тај тренд присутан је и у месним заједницама које се више низашта не питају.На изборе за Савет излази једна евентуално две странке.Чланови Савета који се изаберу требали би да решавају проблеме у селу,а како то раде најбоље се види на терену.Данас у општини Оџаци ни цена вода није исте  по селима.Једини који је плаћају по нижој цени од осталих су становници Бачког Брестовца.
Кад је реч о приходној страни буџета она је више него добра међутим сумњичав сам према реализацији пројеката за која су средства опредељена.Приметно је да локална самоуправа касни и кад је реч о пројектно-техничкој документацији,расписивању тенедера...
Од како је конституисан актуелни сазив Скупштине седнице се разликују само по тачкама дневног реда.Остало је све познато,од одборника који ће изаћи за говорницу до броја руку које ће бити подигнуте за усвајање предлога.То није добро за рад локалног парламента који би требао да буде место на ком ће одборници позиције и опозиције сучелити ставове.Немам тај проблем да похвалим актуелну власт ако нешто добро ради,и то сам чинио, међутим приметано је да одборници позиције нису благонаклони на речи критике.Доживљавају их као увреде,а оне који их изговоре као непријатеље.

Миливој ЈовкићНаставак позитивних трендова

И у 2018. години локална власт потврдила је своју способност и спремност да ствари покреће на боље.Бројни су примери позитивних трендова у различитим сегментима привредног и друштвеног живота у којим је направљен значајан искорак.Добро је што су се на листи приоритета нашли и проблеми од којих су неки вишедеценијски.Прави учинак актуелене власти биће видљивији кад се у дело спроведу започете инвестиције као и оне за које су средства опредељена у буџету за ову годину.Буџет је реалан и пројектован је тако да има развојну и социјалну компоненту.Охрабрује чињеница да је доста средстава опредељено за израду пројектно-техничке документације са којом ће општина аплицирати код виших органа власти.
Тешко ми је да говорим о раду локалног парламента пошто нисам одборник.Оно што знам Скупштина ради строго по пословнику о раду и што је најбитније одборници усвајају одлуке које су у интересу општине.Добро је што су,за разлику од неких предходних сазива,заседања локалног парламента кратка и ефикасна.

Последње ажурирано четвртак, 10 јануар 2019 15:56
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.