Home Актуелно Друштво Ако буде добре воље, биће и решења!
Ако буде добре воље, биће и решења! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:32

Пружни прелази - црне тачке саобраћаја у Србији. Пружни прелази су одувек били проблематични кад је у питању безбедан прелаз аутомобила и пешака.

Видели смо, а и чули у вестима небројено пута како је дошло до неке несреће с мањим или већим последицама. Једна таква, са смртним исходом, десила се пре нешто више од годину дана на пружном прелазу на путу Кула - Оџаци. Упркос чињеници да је овај прелаз изузетно фреквентан и опасност од сабраћајних незгода врло је велика, поготово у периоду када су на парцелама уз железничку пругу засађене биљне културе које својом висином умањују прегледност, ни након поменуте несреће, а било их је више, ништа се није променило. На пружном прелазу према Лалићу ни дан - данас нема рампе, па је прелазак аутомобила преко шина својеврстан руски рулет. Истини за вољу, обећавали су из ,,Инфраструктура железнице Србије“ да ће се рампа поставити, али, као и у случају реконструкције железничке станице у Оџацима, све је остало на обећањима. У више наврата апеловали су из локалне самоуправе на надлежене да овај евидентан проблем реше, међутим, све је остало на апелима.
Последњи у низу  апела послат се средином јанура ове године. Обратили су се из локалне самоуправе, Одељења за инвестиције и јавне набавке, заваничним дописом у ком се „Инфраструктуре железнице Србије“ моле да предузму мере које су у њеној надлежности ради побољшања безбедности саобраћаја и смањења броја незгода на местима укрштања друмског и железничког саобраћаја.

 

 


У допису локалне самоуправе се наводи да је путни прелаз на ком треба повећати безбедност, осим на поменутом пружном прелазу Кула - Оџаци, лоциран и на месту укрштања железничке пруге и државног пута у Богојеву.
Из локалне самоуправе на надлежне у ,,Инфраструктури железница Србије“ апелују да на пружном прелазу државног пута А реда Кула - Оџаци, који је у нивоу без браника и полубраника обезбеђен одговарајућим саобраћајним знаковима са обе стране прелаза и пружном прелазу у Богојеву изврше постављање аутоматских полубраника, семафорске сигнализације и остале неопходне сигнализације којом би се регулисало одвијање саобраћаја.
Локална самоуправа „Инфраструктури железнице Србије“ нуди и могуће решење проблема. Наиме, пошто је на прузи Бач - Каравуково укинут железнички саобраћај, из локалне самоуправе позивају „Инфраструктуру железнице Србије“ да размотре могућност демонтаже путнопрелазних браника, њихову модификцију у полубранике и поновну монтажу на једном од наведених пружних прелаза, а све у циљу веће безбедности учесника у саобраћају.
Да ли ће најновија иницијатива локалне самоуправе дати резултате, показаће време. Било би добро да се то деси ради безбедности учесника у саобраћају. Не би било добро да се овој теми поново вратимо кад се деси оно што нико не би волео.

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:36
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.