Home Актуелно Хроника Кроз школицу лакше до порођаја
Кроз школицу лакше до порођаја ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 31 јануар 2019 15:37

У првој недељи јануара кренула са радом Школица за труднице. Одговоре на многа питања везане за порођај будуће маме из општине Оџаци могу добити сваког четвртка у 16 часова у Школици за труднице која ради у згради бившег плућног диспанзера.

Како се припремити за порођај, шта нас очекује у порођајној сали и да ли смо психички и физички спремене за најсретнији дан у животу? Одговор на ова и многа друга питања везана за порођај, будуће маме са територије општине Оџаци могу од ове године потражити у Школици за труднице која је са радом почела у првој недељи јануара.
Едукатор и вођа школе за труднице др Сања Димитријевић, лекар специјалиста гинекологије и акушерства, каже да је почетку рада Школице за труднице, прве у општини Оџаци, претходио радни састанак, на ком су будуће маме информисане о плану и начину рада.
-Први часови са трудницама су едукативног карактера и везани су за репродуктивно здравље жена и водич кроз трудноћу до уласка у салу за порођај - исатакла је Димитријевић, додавши да је циљ школе за труднице да оспособи будуће маме да се адекватно припреме за најсретнији дан у животу.

 


Саговорница „Наших новина“ каже да је рад Школице конципиран тако да, осим психичких и физичких припрема у току трудноће, трудницама пружи праве информације о нези новорођенчета, дојењу....
Истакавши да Школицу за труднице тренутно походи десетак будућих мама, Димитријевић каже да је Школица отворена и за оне жене које тек планирају трудноћу.
-Ако се узме у обзир чињеница да је ово тек почетак рада Школице и да је она новина у нашој општини, задовољна сам бројем трудница које су присуствовале првим састанцима који се одржавају четвртком у 16 часова. Пошто је похађање школе бесплатно и на добровољној је основи, очекујем да одзив из месеца у месец буде већи - истакла је за „Наше новине“ Димитријевић, додавши да је Школа за труднице будућим мамама на услузи и након порођаја.
-Жене које присуствују састанцима пратићемо и едуковати кроз трудноћу, али и након изласка из порођајне сале и доласка кући. У том периоду пружаћемо им подршку око прикупљања папира за бебу, регулисања породиљског одсуства, остваривања права на финансијску подршку... - истакла је Димитријевић, додавши да ће савете кроз школу за труднице будуће маме добијати од гинеколога, стоматолога, фармацеута и стручњака из других области.
Полазница Школице за труднице Драгана Салијевић каже да је школа за труднице место на ком будуће маме могу сазнати све што их очекује у току трудноће.
-Школица за труднице нарочито је корисна за нас које очекујемо прво дете. Већ на првим састанцима стекле смо нова сазнања која ће нам бити од користи. У Школицу долазим како би се за порођај припремила и психички и физички. Веселим се порођају, због тога у порођајну салу желим да уђем без страха  -истакла је Салијевић.
Милица Гаковић присуствује редовно сатанцима Школе за труднице, иако је по други пут трудна.
-Пријавила сам се како бих подржала др Сању Димитријевић и Школицу за труднице. Добро је што и Оџаци имају место на ком се будуће маме, без обзира да ли су рађале или им је то прва трудноћа, могу упознати са свим оним што претходи порођају. Увек се може сазнати нешто ново, а и дружење између трудница и размена искустава је нешто што може да нам помогне да безбрижно прођемо кроз трудноћу и порођај - рекла је Милица Гаковић.

 

Последње ажурирано четвртак, 31 јануар 2019 15:40
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.