Home Актуелно Друштво Једна школа, један директор
Једна школа, један директор ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:15

Предлог мреже основних школа у општини Бач на „столу“ Министарства просвете. Да би „преживела“, основна школа мора да има најмање 16 одељења - Скупштина општине Бач усвојила предлог одлуке да се основне школе у Бачком Новом Селу и Плавни споје у једну

Основне образовне установе у Србији у надлежности локалних самоуправа својевремено су од Министарства просвете добиле задатак да кроз елаборат образложе важност свог опстанка и рада. На основу њихових извештаја локалне самоуправе биле су дужне да дају своје предлоге за рационализацију и оптимизацију школске мреже и да ти предлози буду усвојени на седницама локалних парламената. Првобитни рок до ког су предлози требали да буду прослеђени Министарству просвете био је 15. мај 2018. године, а с обзиром да је мали број локалних самоуправа одговорио на овај захтев, рок за доставу предлога је продужен до марта 2019. године.
Од председника општине Бач Борислава Антонића сазнајемо да је локална самоуправа у Бачу испоштовала оно што је од ње тражено и да је предлог одлуке о мрежи основних школа на територији општине пре предвиђеног рока упутила ресорном министарству.


-Као и остале локалне самоуправе у Србији које су надлежне за мреже школа у основном образовању, као и за мреже предшколских установа, израдили смо предлоге рационализације и оптимизације школске мреже који смо на увид проследили Министарству просвете. Рок смо испоштовали, а какав ће бити епило,г зависиће од мишљења министарства. Ситуација је посебно тешка кад је реч о основним образовним установама „Моше Пијаде“ и „Иво Лола Рибар“ из Бачког Новог Села и Плавне. Предлог локалне самоуправе је да се ове две образовне установе споје у једну, а да ђаци наставу похађају у својим местима - каже Антонић и додаје да би у случају да ресорно министарство да „зелено светло“ на предлог локалне самоуправе основне школе у Бачком Новом Селу и Плавни наставиле да раде под једним именом, са једним директором и ваннаставним особљем.
Антонић истиче да разуме оправдани страх становника Бачког Новог Села и Плавне за даљу судбину основних образовних установа у својим местима.
-Разговарао сам у више наврата са грађанима ових насељени места, као и са надлежним из покрајинског секратаријата и ресорног републичког министарства о даљој судбини основних образовних установа у Бачком Новом Селу и Плавни. Из тих разговора проистекла је идеја о уједињењу школа која је најбезболније решење и за ученике, који би наставу похађали у  својим местима и за запослене - каже за „Наше новине“ Антонић и подсећа да  је средином фебруара на ову тему са замеником Покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Миланом Ковачевићем у ОШ ,,Моша Пијаде“ разговарао са представницима Савета родитеља, Школског одбора и директорком школе „Моше Пијаде“ Љиљаном Нонковић.
- Посетио сам са Миланом Ковачевићем основну образовну установу у Бачком Новом Селу, како би се још једном разјасниле све евентуалне недоумице везане за школску мрежу. Становници Бачког Новог Села и Плавне треба  да знају да о даљој судбини школа не одлучује локална самоуправа. Гласине које протурају појединци из редова опозиције да локална самоуправа гаси школе су злонамерне и не одговарју истини - каже Антонић и подсећа да законски критеријуми за школе које желе да „преживе“ не иду у прилог опстанка образовних установа из Бачког Новог Села и Плавне.
-Основне школе од 1. до 8. разреда у ова два места похађа укупно 110 ученика, 78 у Плавни и 32 у Бачком Новом Селу. Тај број је далеко испод критеријума који је законом прописан као и број одељења, који би и у случају спајања ове две образовне установе био ипод прописаног. Наиме, новом школском мрежом је прописано да број одељења у једној основној образовној установи буде минимум 16, а кад би се ове две школе спојиле, имале би 13 одељења, 7 у Плавни и 6 у Бачком Новом Селу - каже Антонић.
Подсећа Антонић да пад наталитета и одлазак младих у веће центре за последицу има смањење броја ученика у основним образовним установама у општини.
-Иако је ситуација, кад је реч о броју ученика који похађају основно образовање, најкритичнија у Бачком Новом Селу и Плавни. У догледној будућности проблем може да искрсне и са школом коју похађају деца из Бођана и Вајске. Упркос чињеници да су се основне школе из ова два насељена места ујединиле у једну осамдесетих година прошлог века, она је данас на самој граници законског миниума са 16 одељења. Исти број одељења има и основна образовна установа у Бачу, међутим, она је стабилна пошто у сваком од одељења наставу похађа 50 до 60 ученика - Каже Антонић и додаје да ће у случају неповољног мишљења ресорно министрство локалној самоуправи дати рок од тридесет дана да напарви нови предлог мреже основних школа на територији општине.
-Надам се да се то неће десити и да ће ресорно министарство дати позитивно мишљење о предлогу који смо им упутили. Уколико мишљење не буде позитивно и након корекције, Министарство просвете направиће само мрежу школа за нашу општину - каже за „Наше новине“ председник општине Бач Борислав Антонић.

 

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:20
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.