Home Актуелно Друштво У сусрет попису 2021.
У сусрет попису 2021. ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:20

У априлу пробни попис становништва, станова и домаћинстава у 51 граду и општини. Попис становништва први пут ће се вршити помоћу електронских мапа и лаптопа

Пре званичног пописа становништва, станова и домаћинстава у Србији, који ће бити спроведен од 1. до 30. априла 2021. годинe, у априлу ове године у 51 граду и општини организоваће се пробни попис, а том приликом биће ангажовано 85 пописивача који ће обићи 20.000 домаћинстава и пописати 50.000 становника, најавила је прошле недеље помоћница директора за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић.
-Пробни попис увод је у свеобухватни планиран за 2021. годину – истакла је Снежана Лакчевић, најавивши и две новине у односу на последњи попис из 2011. године.
-На основу добијених резултата и искустава пописивача Републичког завода за статистику, изабраће се методологија рада која ће бити примењена током званичног пописа. Извесно је да на следећем попису пописивачи неће користитити папир и оловку, већ ће податке скупљати у електронској фоми, користећи електонске мапе и лаптопе - објаснила је Лакчевић, додавши да ће, захваљујући новом начину пописа, обрада података бити бржа, смањиће се могућност грешака, а подаци о личности биће боље заштићени него до сада.

Друга новина, по речима Лакчевић, односи се на могућност самопописивања преко интернета коју ће имати грађани Београда, Новог Сада и Ниша.
-Планирано је да могућност самопописивања искористи 13.000 грађана и 5.000 домаћинстава-рекла је Лакчевић, додавши да грађани не морају да се изјасне једино на питања о вероисповести и националности.
-Пред грађанима биће питања од оних ко живи у домаћинству, кад је зграда направљена, о брачном статусу, школској спреми, да ли сте се селили, да ли одувек живити ту, до економских - да ли радите, да ли сте спречени да радите, из ког разлога, да ли сте пензионер, где вам је фирма... - истакла је Лакчевић, додавши да је предвиђен и сет питања за особе са инвалидитетом, који није обавезан.
-Та питања су уведена јер не постоји јединствен регистар особа са инвалидитетом и како би се створио основ за реализацију и праћење стратешких циљева за побољшање положја особа са инавлидитеом - истакла је Лакчевић.
Из Републичког завода за статистику поручују да ће, захваљујући употреби дигиталних технологија, број ангажованих пописивача бити драстично мањи.
-Уместо 40.000 људи, колико је било ангажовано током последњег пописа 2011. године, РСЗ ће потписати уговоре са око 15.000 пописивача, чија ће обука трајати пет дана. За потребе пописа биће набављено око 18.000 лаптоп рачунара, у којима ће пописивачи имати електронску мапу на којој ће бити означени и објекти који не постоје у адресном регистру - истичу у Републичком заводу за статистику.           У.М.

 

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:23
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.