Home Актуелно Друштво Градиће се отресишта на деоници пута Л-410
Градиће се отресишта на деоници пута Л-410 ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 07 март 2019 20:23

У буџету општине Оџаци опредељено око 11 милиона динара за изградњу атарских путева и отресишта. Локална самоуправа издвојила 20 милиона динара за уређење каналске мреже - Све противградне станице на територији општине у функцији – Наставља се са акцијом обележавања државних парцела

Изградња атарских путева и отресишта, наставак обележавања државних парцела, уређење каналске мреже, пошумљавање и подизање ветрозаштитних појасева, набавка додатних количина противградних ракета, као и  реализација програма подршке руралном развоју, само су део мера које општина Оџаци планира да реализује у току ове године у циљу стварања бољих услова за бржи и динамичнији развој аграра у општини.
У разговору за „Наше новине“ Андрија Хајду, помоћник председника општине за пољопривреду, каже да су за реализацију ових мера у општинском буџету опредељена средства и да надлежне општинске службе интензивно раде на изради пројектно – техничке документације са којом ће локална самоуправа аплицирати за доделу средстава код виших инстанци власти.
-Намера нам је да са пројектно-техничком документацијом аплицирамо код виших инстанци власти како би обезбедили додатна средства за програме које смо у локалној самоуправи планирали да реализујемо у току ове године - каже Андрија  Хајду и додаје да је нова мера која ће се реализовати у овој години програм подршке руралном развоју, за шта је у буџету опредељено 3 милиона динара.

-У току је израда програма у ком ће бити прецизиране све појединости везане за ову меру. Циљна група су нам мала и средња пољопривредна газдинства. Да би задовољили што већи број корисника, једно од могућих решења је субвенционисање краткорочних кредита за обртна средства – каже Андрија Хајду и додаје да ће на предложени програм, у ком ће бити садржане обавезе корисника субвенција, сагласност дати ресорно министарство и Скупштина општине.
Као једну од значајнијих мера у овој години Хајду наводи изградњу атарских путева и отресишта.
-За реализацију ове инвестиције у буџету општине опредељено је око 11 милиона динара. У локалној самоуправи очекујемо да тај износ буде већи, пошто планирамо да са пројектно -техничком документацијом, чија је израда у току, аплицирамо за доделу средстава код Покрајинског секретаријата за пољопривреду. У току реализације пројекта акценат ћемо ставити на изградњу отресишта. У плану за ову годину је изградња око 10 отресишта  на деоници магистралног пута Л-410, с тим да би се наредне године овај посао проширио на сва насељена места у општини - каже Андрија Хајду.
Саговорник „Наших новина“ поручује да ће локална самоуправа спремно дочекати почетак сезоне борбе против града.
-Све противградне станице на територији општине су у функцији. До 15. априла, кад сезона борбе против града и званично полази, предстоји нам састанак са надлежним из Радарског центра Бајша и набавка додатних количина ракета. За ту намену у буџету је опредељено око 2,5 милиона динара, а за додатна средства, као и прошле године, обратићемо се ресорном Покрајинском секретаријату - каже Андрија Хајду и додаје да ће и ове године локална самоуправа стимулисати рад стрелаца на противградним станицама са по 20 хиљада динара у току сезоне.
Андрија Хајду напомиње да ће се и у 2019. години наставити са пословима на обележавању државних парцела и са уређењем каналске мреже.
-Пету годину заредом локална самоупрва реализоваће активности на уређењу каналске мреже. За ту намену у буџету смо определили око 20 милиона динара, а 40 одсто средстава суфинансираће Покрајина. Након израде пројектно - техничке документације, која је у завршној фази, кренућемо у реализацију ове, за пољопривреднике значајне инвестиције - истакао је за „Наше новине“ Андрија Хајду, помоћник председника општине за пољопривреду.

Последње ажурирано четвртак, 07 март 2019 20:27
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.