Home Актуелно Друштво Проблеме решавамо, не гурамо их „под тепих“
Проблеме решавамо, не гурамо их „под тепих“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
уторак, 26 март 2019 20:15

Латинка Васиљковић,председница општине ОџациЗа „Наше новине“ говори Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци. Поучени искуствима из прошлости, када су улагана велика средства из буџета, а нису постизани жељени резултати, сваком пројекту приступамо студиозно и одговорно

-Све док не решимо горуће ихфраструктурне проблеме у општини, који су деценијам уназад били занемаривани, они ће бити приоритетан задатак у раду акутуелне власти. Пошто је реч о капиталним пројектима за доделу средстава, аплицираћемо код виших инстанци власти. Проблеме ћемо решавати по јасно зацртаној листи приоритета, а како би добили жељене резултате, пре почетка реализације сваког проблема ангажоваћемо стручњаке из тих области -рекла је председница општине Оџаци Латинка Васиљковић, која у разговору за „Наше новине“ говори о активностима локалне самоуправе на решавању проблема тврдоће воде у Оџацима, атмосферској канализацији, путној инфраструктури, тротоарима...


На који начин ће се решавати проблем тврдоће воде у Оџацима?
Поучени искуствима из прошлости, кад је улагано доста средстава из буџета, а нису постигнути жељени ефекти, у решавање овог проблема ушли смо крајње озбиљно и студиозно. Како би решење било одрживо и на дуже стазе, ангажовали смо еминентне стручњаке са Универзитета у Београду и Новом Саду, као и стручњаке из разних  институција. У цео поступак биле су укључене и две заинтересоване фирме које су понудиле своја пилот постројања и сваки од њих је дао добре резултате.
Пошто је реч о капиталној инвестицији коју општина Оџаци без кредитног задужења, у шта не желимо да улазимо, не може без помоћи виших инстанци власти реализовати, обратили смо се Канцеларији за јавна улагања која нас је уврстила у свој програм. Да бисмо ушли у тај програм, морали смо израдити студију процене стања постојећег водоводног система на територији насељеног места Оџаци са предлозима за унапређење система. Студија је показала куда се простире водоводна мрежа, какав је састав водоводних цеви...Код Упараве за јавне улагања делегирали смо пројекат ЈКП ,,Услуга“ за замену азбестних цеви. Следећи кораци су израда пројекта мерних места, који ће бележити очигледне губитке у мрежи и тврдоћу воде.
По посебном програму водоснабдевања, Управа за јавна улагања ће у септембру расписати конкурс. Због искустава које општина има са Управом и чињенице да смо се показали као поуздан и одговоран партнер, очекујем да нам се за решавање тврдоће воде и замене дела азбестних цеви у водоводима у општини одобри 1 милион евра бесповратних средства, на тај износ локалне самоуправе могу аплицирати.

Пре давадесeтак дана, у Каравукову је почела изградња атмосферских канала. Да ли ће се са тим послом наставити и у осталим насељеним местима општине?
Проблем атмосферске канализације решаваће се на нивоу целе општине по јасно зацртаним смерницама и приоритетима. Као и у случају тврдоће воде, и овом проблему приступили смо студиозно, како биsmo добили одржива решења за свако насељено место. Након Каравукова, канали ће се градити у Раткову, а након Раткова у некој другој месној заједници. Намера нам је да се бар у две месне заједнице у току године овај проблем решава по приоритетима које одреде надлежни из насељених места.
Како би се овај проблем решио у Оџацима приступили смо изради Генералног плана атмосферске канализације којим ће бити дефинисан одвод атмосферских вода, сливови... Пројектом за чије суфинаnсирање смо у буџету определили 20 милиона динара, а у ком је акценaт стављен на одржавање канала и одвод атмосферских вода, аплицирали смо према Покрајинском секретаријату за пољопривреду.

Прошле године почело се, па стало, са реконструкцијом Улице војводе Мишића. Стало се и са радовима на појачаном одржавању дела Улице Иве Лоле Рибара и Железничке. Који су разлози због којих радови у ове две улице нису завршени?
Радови на реконструкцији ове две улице ускоро ће кренути. Кад буду завршени, Оџаци ће имати још две модерне и функционалне улице са новоизграђеним тротоарима, атмосферском канализацијом, уличним мобилијарима... Да смо хтели у кратком року, могли смо те две улице пресвући асфалтном подлогом и објавити на велика звона завршетак радова пре рока. Ефекти те и такве политике, која је била својствена неким бившим властима у општини, видљиви су на сваком кораку. Улице које су за „један дан“, обично у време предизборних кампања, асфалтиране у кратком временском року су добијале изглед какав су имале пре реконструкције. Та и таква политика у општини Оџаци није на снази од како је Општински одбор Српске напредне странке са коалиционим партнерима на њеном челу. Сваком послу приступамо студиозно, па је тако и у случају реконструкције саобраћајница. То што неке инвестиције нису реализоване у зацртаним роковима, последица је низа проблема са којим се извођачи сусретну кад пођу да изводе радове. Један од њих је да у Оџацима није постајала студија подземних инсталација водоводних цеви, да атмосферска канализација није у функцији на појединим деоницама...

Прошле недеље у Оџацима су изграђена два нова тротоара. Да ли ће се у 2019. години изградити и санирати још који тротоар?
Нови тротоари градиће се и реконструисати у свим насељеним местима у општини. Кренули смо од Оџака, пошто су грађани због безбедности деце предложили да се нове пешачке стазе изграде на тим локацијама.
Грађани са пуним правом негодују кад је у питању изглед тротоара. Као и у случају тврдоће воде и атмосферске канализације, проблем је вишедеценијски и његово решавање захтева време и значајна финансијска улагања. Како би се овај проблем решио на територији целе општине, упутили смо захтев надлежним из месних заједница да нам до 1. априла доставе списак тротоара које би требало реконструисати, као и списак улица у којима би требали бити изграђени нови.

Да ли ће се ове године на време кренути са крпљењем ударних рупа по путевима?
У локалној самоуправи планирали смо да фирма која буде ангажована на крпљењу ударних рупа тај посао пође реализовти у другој половини маја. Очекујем да ове године квалитет обављеног посла буде бољи и да свака ударна рупа на путевима у општини буде санирана. Како би се то и десило, у буџету за ову годину за крпљење ударних рупа определили смо 15 милиона динара, 10 милиона више у односу на износ који је опредељен за реализацију истог посла у 2018. години.

Да ли у локалној самоуправи планирате реконструкцију центра Оџака?
Реализација ове инвестиције најављује се уназад три деценије. Она у овом моменту није приоритетан задатак актуелне власти. Промишљено пристуапамо сваком пројекту, па ће тако бити и кад је реч о реконструкцији центра града. Циљ нам је да проблеме решавамо један по један, на основу јасно утврђених приоритета. У овом моменту приоритетни задаци су решавање проблема тврдоће воде и атмосферске канализације. Шта нам вреди реконструисани центар града ако ће сутра после првих обилнијих падавина пливати у води?!

У фебруару месецу донет је Локални акциони план запошљавања. Који су основни циљеви овог стратешког документа?
Повећање запослености, односно успостављање стабилног и одрживог тренда раста запослености. Локални акциони план у сагласности је са Национлним и Покрајинским акционим планом запошљавања и Стратегијом локалног одрживог развоја. Успешно остваривање ЛАПЗ и предвиђених приоритета подразумева активно учешће и сарадњу свих институција и социјалних партнера. Из тог разлога, поред Општинске управе и Савета за запошљавање, у припреми и изради ЛАПАЗ учествовала је и НСЗ-испостава Оџаци, Савез самосталних синдиката општине Оџаци и представник послодаваца.

Локалним акционим планом запошљавања  предвиђена је реализација мера јавних радова, самозапошљавање, субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих и програм стручне праксе.
За ове мере смо се одлучили због добрих резултата из 2018. године у току које је, захваљујући средствима које локална самоуправа издваја из буџета за подстицање мера и програма активне политике запошљавања, 70 лица скинуто са евиденције Националне службе за запошљавање. Пошто је опредељни износ од 6,6 милиона динара за ову годину, који ће бити за исти износ увећан средствима НСЗ, већи од прошлогодишњег за 1 милион динара, очекујем да ефекти активне политике запошљавања буду бољи од прошлогодишњег.

Последње ажурирано уторак, 26 март 2019 20:20
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.