Home Актуелно Друштво Неће бити отпуштања медицинских радника
Неће бити отпуштања медицинских радника ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 08 април 2019 20:00

Разговор с поводом: Стева Панић, директор Дома здравља ОџациНеуговорени радници, горући проблем Дома здравља - У појединим службама постоји вишак броја запослених - Хитна помоћ ради у задовољавајућем обиму - Жиро рачун установе није био у блокади - Претходни уговор склопљен између репрезентативног синдиката у здравству и републичког фонда не препознаје „ципелиће“

-Оптужбе изречене на рачун менаџмента Дома здравља и мене као директора установе од  стране шефа одборничке групе ДС - СРС Александра Дикића на последњем заседању Скупштине општине Оџаци су неосноване. Не спорим било коме, па ни Дикићу,  да критикује мој рад, међутим, очекујем да те критике буду поткрепљене ваљаним чињницама и доказима, а не причама „рекла – казала“ - каже за „Наше новине“ Стева Панић, директор Дома здравља Оџаци и додаје да је све оно што је Дикић рекао на минулом заседању локалног парламента смишљени политички маркетинг.

Шта од онога што је рекао Александар Дикић са говорнице Скупштине није тачно?

Већина оног што је речено не одговара истини. Крајњи циљ је био да се минимизира све оно што је урађено у Дому здравља од како је на власти у општини коалиција на челу са Српском напредном странком. Пре него је изашао за говорницу, Александар Дикић се подробније требао упознати са проблематиком установе. Не спорим да проблема има, али ти проблеми нису од јуче и није их проузроковао садашњи менаџмент, а поготово не актуелна власт у општини која издваја значајна средства за функционисање Дома здравља.

Не спорите да проблема има. Који су горући?

У више наврата сам рекао, а иза тога стојим и данас, да су неуговорени радници горући проблем Дома здравља. Много пре него је усвојен Закон о делимичној  забрани запошљавања,  дошло је до непланског повећања броја неуговорених радника, од којих је већина немедицинско особље. Законом о здравственој заштити, који је донесен у време Демократске странке, јасно су дефинисани нормативи колико свака служба, сходно броју становника у једној општини, може да има запослених. Пошто се у време док је на челу општине била Демократска странка није марило за те нормативе, данас се суочавамо са проблемом, који је по мени горући. Ако је у некој служби пре десет година формулисано да ради 6 људи, а ради 8, поставља се питање зашто је то тако. Кривицу за то понајмање сноси садашњи менаџмент и директор.

Дикић је споменуо и нарушене међуљудске односе у колективу?

Свестан сам да није свима по вољи кад кажем да су неуговорени радници горући проблем и да на једном одељењу не може да буде 11  медицинских сестара ако их је поменутим нормативима предвиђено 7. Моја обавеза као директора, свиђало се то неком или не, је да скренем пажњу да је ситуација са неуговореним радницима неодржива, пошто се за њихове плате и доприносе издвајају милионски износи. За два месеца колико се издваја за плате неуговорених радника, може се купити ново санитетско возило.

Да ли је за време вашег мандата било запошљавања?

Запошљавања је било због повећаног обима посла, али нико није добио решење о сталном радном односу. То је лако проверљиво, као и износи који се плаћају за неуговорене раднике и колико по важећим нормативима у појединим службама у Дому здравља може да ради лекара, медицинских сестара...
Ако је тако, да ли ће бити отпуштања медицинског особља?Отпуштања медицинског особља неће бити, упркос чињеници да постоји вишак запослених у појединим службама са средњом медицинском стручном спремом. Оставили смо могућност да, ако је неко  заинтересован, оде добровољно уз отпремнину.

Ове године навршава се 10 година од оснивања Хитне помоћи. Каква је ситуација у овој служби?

Хитна помоћ ради у задовољавајућем обиму. У току дана имамо једног лекара и два возача, а у току ноћи, захваљујући локалној самоуправи која издваја средства, два лекара и два возача. У току дана лекари са опште праксе могу да замене лекаре који оду на терен. Грађани треба да знају да је од 37 лекара у нашој установи, њих 11 је на специјализацији, да је један број лекара пред пензијом, а да здравствено стање једног броја лекара не дозвољава да раде ноћну смену. Упркос томе, Хитна служба успешно ради посао због којег је основана. Истини за вољу, проблеми искрсну због појединаца који се овој служби обраћају и због оних случајева који нису ургентни.

Да ли због великог броја лекара који су на специјализацији у појединим насељеним местима у општини лекари раде пола радног времена?

Такав случај је само у Лалићу и Богојеву. Лекари пола радног времена раде и у Каравукову и Српском Милетићу, али они су испомоћ лекарима са пуним радним временом у тим местима. За села величине Лалића и Богојева свакодневни ангажман лекара 4 сата је по мени задовољавајући.

Кад се врате лекари са специјализације, Дом здравља имаће мањак лекара опште праксе?

Питање је зашто се лекари нису раније слали на специјализацију. Свесни смо чињенице да ћемо повратком лекара са специјализације имати мањак лекара опште праксе и тај проблем настојаћемо да решимо у наредном периоду.
Да ли су жиро рачун Дома здравља и картице возача за набавку горива били у блокади ?Од како сам на челу  Дома здравља, жиро рачун установе није био блокиран. Картице за набавку горива возача јесу између два тендера за избор најповољнијег понуђача. Та блокада трајале је неколико сати.

Радници  Дома здравља су поднели тужбу због неизмириних обавеза за трошкве превоза у градском саобраћају, такозваних ,,ципелића“.

За разлику од садашњег, претходни уговор склопљен између репрезентативног синдиката у здравству и републичког фонда за здравство не препознаје ,,ципелиће“. Са тим проблемом се суочавају и други Домови здравља на чијој територији не постоји регистрован градски превоз пошто се поставља питање како, зашто и по којем основу се „ципелићи“ исплаћују. Пошто је садашњим уговором то могуће, од ове године редовно се исплаћују трошкови превоза запослених у градском саобраћају.

Случај Дома здравља није усамљен. Због неисплаћених трошкова у градском превозу тужбе су својевремено поднели и запослени у просвети, општинској управи...Основ за тужбу био је Закон о раду који им грантује надокнаду „ципелића“.

Нећу да коментаришем шта се дешавало у просвети и другима јавним установама. Циљ ми је да се овај проблем реши у нашој установи. Ангажовали смо адвоката и коначну реч по овом питању даће надлежни суд.

У току разговора у неколико наврата споменули сте помоћ локалне самоупарве. Колико општина издваја из буџета за функционисање Дома здравља?

Са буџетом за ову годину, од како је Општински одбор Српске напредне странке преузео руковођење општином, за функционисање Дома здравља опредељено је око 250 милиона динара.То је износ који општину Оџаци сврстава у сам врх локалних заједница по издвајањима за здравство.

У Републичку скупштину у процедуру је ушао предлог новог Закона о здравственој заштити који предвиђа да се здравствене установе  враћају у ингеренције Реублике и Покрајине. Да ли ће измештање ингеренција допринети бољем функционисању здравствених установа?

Подржавам тај предлог, пошто је већина проблема у здравственим установама у Србији настала од како њима управљају локалне самоупарве. Иако ће, највероватније, наслеђена дуговања морати измирити пошто су настала у време док су здравствене установе биле под њиховим ингеренцијама, измештање ингеренција на републички и покрајински ниво је у интересу локалних заједница.

 

 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.