Home Актуелно Друштво Обнављају се партнерски односи
Обнављају се партнерски односи ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 14 јул 2010 08:02

Делегација оџачке општине посетила Мозбург у Баварској. -Успостављањем партнерских односа са Мозбургом је значајно јер се отварају могућности за сарадњу и са другим градовима (Рочестер у САД, Мозбург у Аустрији) са којим овај град у Баварској има такође партнерске односе - истиче  Предраг  Цветановић.

На позив градоначелнице Мозбурга Аните Мајнелт, од 20. до 25. јуна, у званичној посети овом граду у Баварској на домак Минхена боравили су председник оџачке општине Предраг Цветановић, његов заменик Ђорђе Богдановић и заменик председника Удружења Немаца у Оџацима Стеван Милер.
Поред сусрета са градоначелницом Мозбурга, Цветановић и Богдановић примљени су и код градоначелника Нуздорфа и Траунродта у округу Фрајсинг, једног од најперспективнијих региона у Немачкој. Челни људи општине примљени су и у влади Баварске, Министарству привреде и Привредној комори. Према  речима председника општине Предрага Цветановића, оџачка делегација је наишла на срдачан пријем, као и подршку и спремност за успостављање сарадње у обостраном интересу.
-Нисмо тражили донације, оно на чему смо инсистирали је било успостављање партнерских односа, као и на пружању стручне помоћи, како бисмо сами могли да обезбедимо просперитет наше општине. Са своје стране домаћине смо упознали са компаративним предностима оџачке општине, пошто сматрамо да због свог географског положаја, реке Дунав и границе са Хрватском, спадамо у перспективније средине. Истовремено, указали смо да не треба занемарити ни богату традицију индустријске производње, квалификовану радну снагу и могућност улагања у пољопривредну производњу. Оно што нам је било битно је то да наши саговорници и потенцијални инвеститори у свему томе препознају и свој пословни интерес - истакао је Цветановић.
-Пошто је град Мозбург имао партнерске односе са предратним Оџацима, сматрали смо - додао је Цветановић - да је време да се он прошири и унапреди, што је наишло на подршку и одобравање наших домаћина. Стога,  током године очекујемо посету господина Вебера, задуженог за успостављање партнерских односа, који ће бити задужен да се упозна са  ресурсима наше општине. Након посете господина Вебера, очекујемо да у оџачку општину дође градоначелница Мозбурга Анита Мајнелт.
-Успостављање партнерских односа са Мозбургом је значајно јер се отварају могућности за сарадњу и са другим градовима (Рочестер у САД, Мозбург у Аустрији) са којим овај град у Баварској има такође партнерске односе - прецизирао је Цветановић.
Оно што је већ сад извесно је да ће у најскорије време бити успостављена просветна и културна сарадња јер има много додирних тачака. Целокупна посета, која је оцењена високом оценом, у многом је реализована захваљујући ангажовању осведочених пријатеља оџачке општине Хансу Лауберу и Петру Блахи.

Пријем код генералног конзула

Да је посета оџачке делегације Мозбургу изазвала велику пажњу говори и то да су тамошњи медији у више наврата извештавали о току посете као и чињеница да је председника општине Предрага Цветановића и заменика Ђорђа Богдановића у Минхену примио генерални конзул Боро Шупут. У току двочасовног разговора Шупут је дао пуну подршку настојањима челника локалне самоуправе на успостављању партнерских односа са градом Мозбургом.

Последње ажурирано среда, 14 јул 2010 08:58
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.