Home Актуелно Хроника Данак немару
Данак немару ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
среда, 14 јул 2010 09:03

Поплављена екомомска дворишта, подруми, зидови на стамбеним објектима који се урушавају у Улици војводе Путника последица су дугогодишњег неконтролисаног одлагања отпада у природну депресију.

Незапамћене падавине које су последњих дана јуна засуле целу Србију изазвале су велике проблеме и у оџачкој општини. Готово цели Оџаци и околна села су под водом, а колике су штете знаће се тек кад се вода повуче, међутим, већ сад са сигурношћу се може рећи да оне нису мале, огорчени грађани напросто опседају општину и Месну заједницу у нади да ће им бар део претрпљене штете бити надокнађен. И док сви упиру поглед у небо у ишчекивању стабилизације времена и лепших дана, намеће се питање ко је овај пут крив за све оно што се дешава.

 

Обострана кривица
-Алармантна ситуација у Улици војводе Путника, где је постојала реална опасност да вода продре и у стамбене објекте, налагала је да хитно делујемо. Иако је то било краткорочно решење проблема, свакодневним испумпавањем воде из природне депресије која се налази у непосредној близини угрожених домаћинстава, донекле смо успорили даљи доток воде спречивши да штете буду веће. Све што се дешава последњих дана, како у Улици војводе Путника, тако и и целој оџачкој општини, звоно је за узбуну које налаже изналажење дугорочног решења проблема атмосферске канализације - рекао је за ,,Наше новине’’ председник Скупштине Милош Пејчић после обиласка угрожених кућа у Улици војводе Путника.
-Пред локалном самоуправом је да реши проблем који није од јуче. Уназад двадесетак година мало се пажње посвећивало овом проблему, а атмосферски канали и природне депресије била су места где се одлагао отпад свих врста. Без намере да било кога оптужујем, јасно је да су заказали и грађани и надлежне општинске службе. Први због недомаћинског односа према животној околини, други због тога што све негативне појаве ниси адекватно санкционисале. Због тога ћемо у наредном периоду за све оне који испред својих кућа не одржавају атмосферске канале предузимати строжије мере - истакао је Пејчић.
-По повлачењу подземних вода, сагледаћемо целокупну ситуацију и донети одлуку о првим корацима. Што се тиче насеља Пејтон и Улице војводе Путника, већ сад је јасно да се мора приступити проширењу природне депресије уклањањем отпада који је ту годинама одлаган.  Истовремено, мелиорациони канали из којих ће вода отицати у канал Дунав –Тиса -Дунав мораће бити очишћени. Пошто је је природна депресија у насељу Пејтон на нижој надморској висини од мелиорационих канала, неопходна ће бити и изградња црпне станице. Цео тај посао изискује значајна новчана улагања, тако да ћемо се морати обратити републичким и покрајинским фондовима како би се цео овај план спровео у дело.

Иако сви ,,перу руке’’, очигледно је да до свега овога не би дошло или би последице куд и камо биле блаже да нису заказали и грађани и надлежне општинске службе које свој посао нису ваљано обављале. Олако прелажење преко неких ствари и појава које су деведесетих година свима биле видљиве, ових дана на својој кожи највише осећају становници Улице војводе Путника чије се куће налазе у непосредној близини једне од природних депресија или тачније речено, оног што је остало од ње. Поплављена економска дворишта, подруми, зидови на стамбеним објектима који се урушавају у овој оџачкој улици, последица су дугогодишњег неконтролисаног одлагања отпада на место у које се сливала вода из делова Блока 37 (Градић Пејтон). Нису помогле ни табле упозорења, ни казне за она лица која се ухвате на делу. У дане викенда и у касне вечерње сате отпад се износио из свих делова Оџака, све док простор природне депресије није претворен у дивљу депонију удаљену 200-300 метара од центра града.Да би се предупредиле нежељене последице везане пре свега за здравље грађана, пре десетак година дошло је до санације, а читав терен који је захватила дивља депонија је изравнан и на њему су никле баште, разноразни објекти, често без адекватних дозвола. Све то довело је до тога да је капацитет природне депресије смањен за 80 посто, што је проузроковало да подрумске просторије становника Пејтона после иоле већих падавина буду под водом. Истини за вољу, падавине од 140 литара по квадратном метру које су за само 24 сата пале у Оџацима и подземне воде, тешко да не проузрокују последице, али је сасвим сигурно да су сви атмосферски канали били у функцији, да се смеће није одлагало тамо где му место није, штете би биле куд и камо мање. Немар, недомаћински однос према животној околини, ове године скупо је плаћен. Остаје да се види да ли ће се из свега овога извући поуке. Оно што охрабрује су најаве локалне власти да је проблем решавања атмосферских канала и природних депресија један од приоритета у будућем раду.

Плива на све стране
-По први пут нас је од 1946. године, кад смо колонизирани у Оџаке, овако нешто снашло. Пре се у природној депресију у близини наших кућа могло купати и пецати, а сад смеће на све стране. Годинама је ,,јамура’’ затрпавана и ником ништа. Ако су надлежне службе знале да ће до овога доћи, онда су они чији је то посао морали раније реаговати, овако, стоку сам морао да сместим код пријатеља чији су економски објекти суви, док ми је под водом остала крупара, пољопривредни алат... Колика је штета видећемо тек када се вода повуче - рекао је за ,,Наше новине’’ Момчило Минчић, власник једне од угрожених кућа у Улици војводе Путника.

Последње ажурирано среда, 14 јул 2010 09:41
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.