Home Актуелно Хроника Гризу к’о луди
Гризу к’о луди ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
четвртак, 22 јул 2010 08:45

Борба против комараца и са земље и из ваздуха. -На тендеру објављеном у мају за третирање комараца, од шест понуђача као најповољнија изабрана је новосадска фирма ,,Циклонизација’’.

Вишедневне падавине које су смениле тропске врућине ове године погодовале су и бржем развоју комараца. Овим инсектима је, иначе, време са доста киша изузетно одговарало, а уз то су имали доста места са плитком водом у којим могу да се гнезде. Иако су све неопходне радње које претходе третирању ових инсеката на време урађене, број и агресивност комараца ове године изненадио је све. Ефекти третирања са земље и из ваздуха су, по мишљењу грађана, слабији од очекиваних и нису дали жељене резултате. На тендерској комисији, од шест понуђача за овогодишње уништавање комараца на територији оџачке општине, као најповољнија изабрана је новосадска фирма ,,Циклонизација’’. По речима председника комисије за праћење третирања, Ивана Стаменковића, у први мах примењивани су третмани ларвицидима, како би се смањио број комараца који се развијају из стадијума ларве.

-То је први третман - објашњава Стаменковић - у сарадњи са стручним службама ,,Циклонизације’’, грануле (таблете) бацане су у готово сваку депресију, бару у општини. Други део третмана односио се на комбиновано третирање са земље и из ваздуха. Уништавање комараца у насељима која гравитирају ближе Дунаву (Каравукову, Српском Милетићу, Богојеву и Оџацима) вршена су авио-третманом, док су у Бачком Грачацу, Бачком Брестовцу, Лалићу, Раткову и Дероњама комарци сузбијани са земље. Према речима Стаменковића, и поред тога што им временски услови нису ишли на руку, пошто се комарци најбоље уништавају кад температуре не прелазе 28ºC, цели посао који им је поверен ,,Циклонизација’’ је коректно урадила.
-Сходно буџетским средствима - истиче саговорник ,,Наших новина’’ - учинили смо све да се број ових инсеката смањи до те мере да не ремети нормалан живот наших суграђана. Међутим - наглашава Стаменковић - треба узети у обзир да су и у већим центрима, где су опредељена значајнија средства и где је третирањре вршено у више наврата, комарци ,,опстали’’. Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине, бачкопаланачко водопривредно предузеће третирало је комарце у свим општинама, па и у оџачкој у делу канала Дунав –Тиса -Дунав.

 

Последње ажурирано четвртак, 22 јул 2010 08:50
 
© 2019 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.