Home Актуелно Друштво Колективни центри одлазе у прошлост
Колективни центри одлазе у прошлост ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Урош Меселџија   
понедељак, 25 јануар 2010 11:41

-Наша амбиција и жеља је да у години пред нама обезбедимо смештај за све оне људе који живе у три преостала колективна центра у Војводини, да колективне центре затворимо и да свим оним људима који су не својом кривицом доживели несрећу и морали да се иселе из својих домова обезбедимо услове за нормалан живот. Ова акција је наставак онога што смо радили и пре. Желимо да као и на пољу запошљавања, ефикасности аминистрације и у овоме будемо успешни, да затварањем колективних центара затворимо једну историјску страницу, да иза нас остане време када је на хиљаде људи живело унесрећено у условима који нису примерени 21. веку - рекао је председник владе АП Војводине Бојан Пајтић у Бачком Грачацу, где је уручио кључеве за 29 кућа намењених за трајни смештај избеглих, прогнаних и расељених породица који живе на територији АП Војводине. Том приликом Пајтић је истакао да је захваљујући програму стамбеног збрињавања који спроводи Покрајина у сарадњи са УНХЦР обезбеђен кров над главом за 614 породица. Њих 400 проблем смештаја решило је кроз грађевински материјал, док је 214 породица откупило куће захваљујући средствима од шест хиљада евра, од чега је три хиљаде бесповратно, док је рок отплате за преосталих три хиљаде евра 10 година без камате.

 

Свечано уручење кључеваПоред председника владе Бојана Пајтића, додели кључева за 29 породица присуствовао је и директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Дејан Павловић и представник УНХЦР Едуардо Арболеда, који је том приликом истакао да ће УНХЦР и у наредном периоду наставити да помаже решавање проблема избеглих прогнаних и расељених лица. Један од оних који је после 15 година решио стамбено питање је и Драган Обрадовић који је у ратном вихору 1995. године као 15-годишњак дошао у Бачки Грачац. 
-Свих ових година потуцања од немила до недрага, маштао сам о овом тренутку и на крају сам га дочекао захваљујући покрајинском Фонду и УНХЦР. Осим куће, добили смо и хиљаду евра за њено опремање. Решили смо основно животно питање. Надам се да ћу у наредном периоду кроз неки од програма покрајинске владе успети да обезбедим посао, пошто у нашој петочланој породици нико не ради - рекао је за ,,Наше новине’’ Драган Обрадовић, домаћин куће у којој је председник АП Војводине уручио кључеве кућа за избегла, прогнана и расељена лица.

 

Последње ажурирано уторак, 26 јануар 2010 12:13
 
© 2018 Наше новине. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом.